Acasă Stirile zilei Stiinta Noi SUBSTANTE descoperite in atmosfera, responsabile de DISTRUGEREA STRATULUI DE OZON!

Noi SUBSTANTE descoperite in atmosfera, responsabile de DISTRUGEREA STRATULUI DE OZON!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noi substante descoperite in atmosfera, mai exact patru gaze fluorurate sunt responsabile de distrugerea stratului de ozon. Trei din aceste gaze apartin familiei CFC (clorofluorocarburi) care au fost interzise din 2010, fiind acumulate in atmosfera incepand din anii ’60.

Potrivit AFP, aceste substante creeaza celebra gaura din stratul de ozon de deasupra polilor, acele zone ale atmosferei cuprinse intre altitudini de 20 si 50 kilometri si care absorb cea mai mare parte din razele solare ultraviolete.

„Studiul nostru a pus in evidenta patru gaze care nu se gaseau deloc in atmosfera pana in anii 1960, fapt care sugereaza ca au fost emise de activitatea umana”, au spus oamenii de stiinta, specialisti in probleme care tin de mediul inconjurator, in acest studiu publicat in revista Nature Geoscience.

Ei au analizat esantioane de aer nepoluate colectate in Tasmania intre 1978 si 2012 si esantioane de zapada din Groenlanda.

„Identificarea acestor patru gaze noi este foarte ingrijoratoare, intrucat ele vor contribui la distrugerea stratului de ozon”, estimeaza cercetatorii.

Originea gazelor nu a fost identificata, insa anumite ipoteze au fost evocate: produse chimice folosite la fabricarea de insecticide si solventi pentru curatarea componentelor electronice.

Diferentele de concentratii indica faptul ca aceste gaze au fost emise in principal in emisfera nordica.

Trei dintre aceste gaze sunt clorofluorocarburi (CFC), utilizate in sistemele de refrigerare si in aplicatiile cu aerosoli, insa productia lor este practic nula de mai multi ani, gratie protocolului international semnat in 1985 la Montréal.

Al patrulea apartie familiei hidroclorofluorocarburilor (HCFC), folosite tot in sisteme de refrigerare, aerosoli si in sisteme de climatizare, iar eliminarea lor, progresiva, este in curs de desfasurare.

Peste 74.000 de tone de aceste noi gaze s-au acumulat in atmosfera pana in 2012. Este totusi o cantitate foarte mica, in comparatie cu emisiile de CFC care erau de mai multe milioane de tone in anii ’90.

Doua dintre cele patru gaze, un CFC si un HFCF, se acumuleaza inca in atmosfera, precizeaza studiul.

Pana in prezent, sapte tipuri de CFC si sase tipuri de HCFC erau cunoscute pentru efectele lor distrugatoare asupra ozonului.

Stratul de ozon a incetat sa se subtieze la sfarsitul anilor ’90 si anumite semnale indica faptul ca a inceput sa se refaca, a precizat unul dintre autorii acestui studiu, Johannes Laube de la Scoala de stiinte de mediu de la University of East Anglia.

Sursa: mediafax.ro