Acasă Timp liber Auto Noi modificari ale Codului Rutier! Schimbarile ii vizeaza atat pe biciclisti cat...

Noi modificari ale Codului Rutier! Schimbarile ii vizeaza atat pe biciclisti cat si pe conducatorii de mopede!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Posesorii de permis auto categoria B, BE, C sau CE au dreptul sa conduca si tractoare (Tr), vizati de modificari fiind si biciclistii si conducatorii de mopede, se arata in modificarile aduse Codului Rutier, potrivit adevarul.ro.

„Soferii cu permis B au voie sa conduca tractoare cu masa maxima de 3,5 tone plus remorca, iar soferii cu permis C au voie si cu tractoare mai mari“, au explicat specialistii de la Rutiera.

Bicliclistii, obligati sa aiba un act de identitate

Modificarile legislative vizeaza si o alta categorie de participanti la trafic, si anume biciclistii.

„Mai exact, odata ce vor intra in vigoare reglementarile rutiere, biciclistii vor fi obligati sa mearga intr-un singur rand pe banda de circulatie si nu au voie sa foloseasca trecerile de pietoni. Totodata, li se interzice sa invete mersul pe bicicleta pe drumuri intens circulate“, au mai explicat oficiali de la Directia Rutiera.

Mai mult, pe timpul circulatiei pe drumurile publice, biciclistii sunt obligati sa aiba asupra lor un act de identitate.

Fara pasageri beti pe mopede

Incepand de joi, conducatorilor de mopede si alte motorete de mici dimensiuni – nu doar celor de motociclete, ca pana acum – le este interzis sa transporte pasageri in stare de ebrietate. Aceeasi interdictie va fi aplicata si in cazul transportatorilor de marfuri, in cazul pasagerilor din cabina.

„De asemenea, noile dispozitii stabilesc ca soferilor ce se deplaseaza pe mopede si motorete mici le este interzis sa traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor“, au mai precizat oficiali din cadrul Directiei Rutiere.

Politia, dotata cu super-masini care ii identifica mai usor pe cei fara permis

Doua masini din cadrul Politiei Rutiere au primit vinerea trecuta echipamente noi care ii vor ajuta pe oamenii legii sa-i prinda mult mai usor pe cei care nu respecta regulile in trafic. Astfel, pe un Logan MCV a fost montat un sistem de citire a placutelor de inmatriculare, iar pe un Jaguar a fost montata o tableta conectata la baza de date a Politiei Romane. Mai exact, politistii de la Rutiera vor putea identifica in trafic masinile furate sau date in urmarire, iar cu ajutorul unei tablete ii vor putea verifica mult mai usor pe soferii care conduc fara acte asupra lor. De asemenea, sistemul instalat pe masinile Politiei le va permite oamenilor legii sa identifice si persoanele care nu poarta centura, vorbesc la telefon sau transporta copii mici fara scaun special.

Noile modicari ale Codului Rutier vor intra in vigoare din data de 08.08.2013!