Acasă Cultura Calendar Ortodox Nici de DUMNEZEU nu le mai este frica! Cum este folosit Parintele...

Nici de DUMNEZEU nu le mai este frica! Cum este folosit Parintele Arsenie Boca in scop electoral pentru Victor Ponta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Arsenie Boca a luptat cu Securitatea si Comunismul in viata sa iar acum este folosit ca agent electoral pentru Victor Ponta in scopuri proprii si nesimtite de a convinge credinciosii sa voteze ciuma rosie. Mai jos gasiti un articol complet despre cum a fost persecutat Parintele Arsenie Boca de catre securisti si comunisti!

Primul lucru care trebuie precizat este faptul ca parintele Arsenie a intrat in vizorul autoritatilor inca de dinainte de instaurarea regimului comunist. Masele de oameni care se indreptau spre Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial puteau sa cuprinda si oameni potential periculosi pentru ordinea de stat, atat de fragila in contextul istoric atat de delicat.

Cum drumurile aveau drept tinta cel mai adesea pe parintele Boca, in mod firesc organele de ordine s-au intrebat cum si in ce fel acest calugar poate avea influenta asupra oamenilor. Printre miile de pelerini la Sambata s-au numarat si tineri simpatizanti ai Miscarii Legionare, care au cautat sfat la vestitul duhovnic. La semnalele date de informatorii din preajma manastirii, pretinsele legaturi ale parintelui cu Miscarea Legionara au fost verificate, dovedindu-se lipsa lor de fundament. In schimb, banuiala a ramas consemnata in dosarele Sigurantei, care vor fi preluate mai tarziu de Securitatea comunista.

In vara anului 1945, parintele Arsenie a fost arestat pentru prima data. Totul a plecat de la excesul de zel al proaspatului ministru al Cultelor, Constantin Burducea, care, pentru a se face util guvernului Groza, promisese ca va curata Biserica de persoanele vinovate de participarea la crime de razboi si la dezastrul tarii. Printre cei „vinovati” a fost considerat si parintele Boca, care, in acea perioada, desfasura o ampla campanie catehetica, menita sa-i pregateasca pe monahi si credinciosi sa faca fata tavalugului comunist. Anchetatorii, care nu dobandisera inca naravurile Securitatii, si-au dat repede seama de eroare, iar parintele a fost eliberat, intorcandu-se la Manastirea Brancoveanu.

Aceasta a intrat insa curand in centrul luptei dintre fortele anticomuniste din munti si trupele de Securitate. Cautat de cei din rezistenta si urmarit permanent de agentii regimului, parintele Arsenie a urmat in toti acesti ani o cale ale carei ecouri reverbereaza in textele pe care le vom oferi mai jos. Suspiciunile au ajuns atat de mari, incat in anul 1948 parintele este din nou arestat si anchetat si din nou nu i se gaseste vreo vina.

Eliberat, parintele Arsenie nu se mai duce la manastirea sa de metanie, unde framantarile erau prea mari, ci primeste staretia unei foste manastiri greco-catolice, Prislopul, de care isi va lega definitiv numele.

Aici, la Prislop, Arsenie Boca incearca sa constituie o comunitate monastica model. In scurt timp, mii de oameni se indreapta spre mica manastire, aducand mari batai de cap securistilor din raionul Hateg, care se trezesc cu napasta pe cap (din punctul lor de vedere). Nenumarate ordine de la centru cer acestor securisti de provincie sa stabileasca activitatea „ostila” regimului care se desfasura la Manastirea Prislop. In mod zadarnic, deoarece nici o ancheta nu a reusit sa gaseasca ceva compromitator. Cum oamenii veneau in numar tot mai mare la manastire, „centrul” a gasit in cele din urma solutia trimiterii parintelui in colonie de munca (la Canal), pentru reeducare, in perioada ianuarie 1951-aprilie 1952.

Aceasta detentie nu a facut decat sa mareasca faima parintelui in randul credinciosilor din regiunea Hategului. Revenit la manastire, Arsenie Boca continua programul sau duhovnicesc, urmarit indeaproape de securisti.
In 1955, Securitatea a crezut ca l-a prins in sfarsit pe parintele Arsenie. In contextul framantarilor legate de arestarile operate la Manastirea Vladimiresti, parintele este retinut pentru a da marturie ca in acel loc s-au desfasurat activitati legionare si ca el insusi este parte a unui vast plan al fostilor membri ai Garzii de Fier, menit sa submineze regimul comunist.

Continuarea pe StireaZilei.com!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos