Acasă Stirile zilei Bani Negocierile dintre Apple si Samsung au esuat: Scandalul inventiilor ajunge in justitie!

Negocierile dintre Apple si Samsung au esuat: Scandalul inventiilor ajunge in justitie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Directorii generali de la Apple si Samung nu au reusit sa ajunga la un compromis, astfel ca sisputele dintre Apple si Samsung privind incalcarea unor drepturi de inventie vor fi solutionate de International Trade Commission, din Washington, si de un juriu convocat de tribunalul federal din San Jose, California.

Comisia de la Washington, care dispune de prerogativa de a interzice importul si comercializarea unui produs in SUA, incepe in aceasta saptamana sa judece doua procese care se suprapun, in care cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume se acuza reciproc de incalcarea brevetelor de inventie si drepturilor de proprietate intelectuala, transmite Bloomberg.

 

Doi ani de negocieri fara rezultat

Procesul din San Jose va ajunge in iulie in faza judecarii de catre jurati, dupa ce directorul general al Apple, Tim Cook, si omologul sau de la Samsung Electronics, Choi Gee Sung, nu au reusit, saptamana trecuta, sa ajunga la o intelegere intr-o ultima runda de negocieri impusa de instanta federala.

De altfel, cele doua companii incearca de doi ani sa-si rezolve disputele la masa negocierilor, insa fara succes, deoarece niciuna dintre parti nu pare dispusa sa dea inapoi.

Apple a intentat primul proces impotriva Samsung in 2010, cand a acuzat compania sud-coreeana ca ar copia anumite caracteristici ale iPhone. Samsung a introdus rapid o actiune similara impotriva grupului american, iar cei doi giganti se judeca in prezent in aproximativ 30 de procese in zece tari, pe patru continente.

Deznodamantul proceselor de la Washington si San Jose ar trebui sa stabileasca un procedent si sa ofere in acelasi timp un avantaj uneia dintre companii, care sa poata fi valorificat intr-o intelegere pentru a pune capat divergentelor dintre cei doi producatori de electronice.

 

Samsung si Apple au jumatate din piata smartphone

Samsung este principalul rival al Apple in incercarile companiei americane de a opri cresterea in popularitate a smartphone-urilor si tabletelor echipate cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google. Cumulat, Samsung si Apple au o cota de piata de 49% pe piata smartphone-urilor, potrivit vanzarilor din primul trimestru, si domina autoritar segmentul premium. Samsung a reusit in primele trei luni din acest an sa treaca in fata Apple, devenind cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Primul proces de la International Trade Commission (ITC) va incepe joi si ar trebui sa se incheie la 6 iunie. Apple acuza Samsung ca a copiat sase brevete, care vizeaza inventii legate de ecranul tactil, detectarea conectarii castilor audio si aspectul si forma iPhone.

 

Apple isi protejeaza piata americana

Apple a cerut blocarea importurilor tabletei Samsung Galaxy Tab si a mai multor smartphone-uri, inclusiv gama Nexus dezvoltata in stransa cooperare cu Google.

La 4 iunie, o alta instanta din cadrul institutiei de la Washington incepe sa judece procesul intentat de Samsung impotriva Apple.

Compania sud-coreeana sustine ca Apple a incalcat cinci brevete, care vizeaza caracteristici precum vizualizarea de documente pe un ecran tactil si transmisia de date la mare viteza. Actiunea intentata de Samsung tinteste iPad, iPod Touch si mai multe variante ale iPhone, inclusiv 4S.

„Se pare ca niciuna dintre parti nu a putut identifica un compromis, desi Tim Cook sustine ca nu ii plac litigiile”, comenteaza un analist al IDC.

 

Profitul Samsung a crescut la 4,5 miliarde dolari

Cook a declarat, in aprilie, ca ar prefera sa ajunga la o intelegere, cat timp Apple nu va iesi in dezavantaj.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al Apple, Kristin Huguet, a reiterat pozitia companiei privind procesele, ca Samsung se face vinovat de „copiere ostentativa”.

Purtatorul de cuvant al Samsung, Adam Yates, a afirmat ca grupul sud-coreean nu are nimic de comentat inainte de inceperea judecarii proceselor.

Samsung a vandut 42,2 milioane de smartphone-uri in primul trimestru, in timp ce Apple a livrat 35,1 milioane de iPhone-uri, potrivit datelor IDC.

Profitul net al Samsung a crescut cu 81% in primul trimestru, la 4,5 miliarde de dolari. Apple a inregistrat totodata un castig net de 11,6 miliarde dolari, in crestere cu 94%.

Apple este cel mai mare client al Samsung, care produce si componente electronice, precum chip-uri si ecrane. Apple a asigurat in primul trimestru 7,64% din veniturile Samsung Electronics, potrivit datelor Bloomberg.