Acasă Stirile zilei NATO incheie 13 ani de RAZBOI in AFGANISTAN! Mujahid: „Ceremonia NATO este...

NATO incheie 13 ani de RAZBOI in AFGANISTAN! Mujahid: „Ceremonia NATO este esecul lor”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NATO incheie 13 ani de razboi in Afganistan, printr-o ceremonie care marcheaza retragerea sa definitiva dintr-o tara devastata in continuare de o insurectie violenta, relateaza AFP.

NATO a comunicat detalii despre aceasta ceremonie abia in ultimul moment, duminica, din cauza amenintarii atentatelor sau atacurilor armate ale talibanilor, care au vizat capitala afgana in mai multe randuri in ultimii ani.

La 1 ianuarie misiunea „Sustinere Hotarata” vizand ajutorarea si formarea armatei afgane, va prelua stafeta, cu 12.500 de oameni, de la misiunea de lupta a ISAF, care a pierdut 3.485 de militari din 2001 incoace.

Drapelul ISAF va fi coborat duminica, la Kabul, dar talibanii nu depun armele.

„Cei 13 ani de misiune americana si NATO au fost un esec absolut in Afganistan. Ceremonia de astazi (duminica) este esecul lor”, a declarat pentru AFP Zabihullah Mujahid, un purtator de cuvant al insurgentilor.

El a repetat conditiile impuse de catre talibani in vederea oricaror negocieri de pace.

„Nu vom participa la negocieri de pace in prezenta trupelor NATO in Afganistan”, a subliniat Mujahid.

Fortele de securitate afgane, din care fac parte 350.000 de oameni, asigura de-acum singure securitatea impotriva talibanilor, care au condus tara in perioada 1996-2001.

ISAF a fost alcatuita din 130.000 de militari provenind din aproximativ 50 de tari in 2011, perioada de varf a angajarii NATO in aceasta tara.

Ceremonia urmeaza sa fie condusa de catre generalul american John Campbell, comandantul ISAF, in incinta fortificata a cartierului general al fortei din Kabul. Niciun alt detaliu nu a fost facut public duminica dimineata, din motive de securitate.

„In cateva zile, misiunea noastra de lupta in Afganistan se va incheia”, a declarat presedintele Barack Obama in discursul pe care l-a sustinut de Craciun. „Cel mai lung razboi pe care l-am purtat se va incheia in mod responsabil”, a adaugat el.

Citeste pe pagina urmatoare care au fost pierderile acestui razboi!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
1
2
Articolul precedentDupa interzicerea peliculei NOE, o noua tara interzice filmul „Exodus: Zei si regi”! Vezi TRAILERUL si spune-ti si tu parerea!
Articolul următorCate ZILE LIBERE vor fi in 2015! Vezi calendarul SARBATORILOR legale!