NATO a decis organizarea unei reuniuni de urgenta, in contextul riscului izbucnirii unui razboi in Ucraina.

Ambasadorii celor 28 de state NATO s-au reunit la ora 13.00 (14.00, ora Romaniei), dupa care, la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei”), li se va alatura ambasadorul Ucrainei.

Alianta Nord-Atlantica cere Rusiei sa inceteze activitatile militare in Ucraina, avertizand ca operatiunile ruse reprezinta „o amenintare pentru pacea si securitatea Europei”.

„Rusia ameninta pacea si securitatea Europei; Moscova trebuie sa inceteze imediat activitatile militare si amenintarile la adresa Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, inaintea unei reuniuni de urgenta convocata la Bruxelles.

In cursul reuniunii, „vom discuta despre implicatiile operatiunilor ruse asupra pacii si securitatii Europei, precum si despre relatiile intre NATO si Rusia”, a adaugat Anders Fogh Rasmussen.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iateniuk, a cerut Rusiei sa retraga trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerand actiunile Moscovei drept o „declaratie de razboi” si avertizand ca exista riscul unui „dezastru”.

„Este o alerta rosie. Nu este doar o amenintare; ceea ce face Rusia este o declaratie de razboi fata de Ucraina”, a spus Arseni Iateniuk, citat de AFP. „Ii cerem presedintelui Vladimir Putin sa retraga trupele din Ucraina”, a avertizat seful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Intre 6.000 si 15.000 de militari rusi sunt in regiunea Crimeea, afirma surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apararii. Nu se stie clar daca este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagra, stationata in Portul Sevastopol, sau daca Rusia a trimis trupe suplimentare. In plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, doua nave militare ruse sunt stationate in largul Peninsulei Crimeea. Armata ucraineana a decis mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in contextul operatiunilor militare ruse.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.