Acasă Stirile zilei Stiinta NASA va testa farfuria zburatoare care va livra astronauti pe Marte

NASA va testa farfuria zburatoare care va livra astronauti pe Marte

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA va testa pentru prima data in stratosfera Pamantului o farfurie zburatoare, care in viitor va fi folosita pentru a livra marfa si astronauti pe Marte. Potrivit Agentiei spatiale americane, experimentul va avea loc la inceputul lunii iunie pe poligonul de testare a rachetelor de pe insula Kauai din arhipelagul Hawaii.

Dispozitivul, avand forma de disc, seamana cu o farfurie zburatoare. NASA ii spune „decelerator gonflabil aerodinamic de viteza supersonica.” Conform planurilor proiectantilor, acesta va fi atasata de baza navei spatiale pentru a asigura franare in atmosfera martiana si o aterizare lina pe suprafata planetei.

In prezent, NASA are construite doua astfel de dispozitive cu diametru de 6 si 8 metri. Prima, aflata in etapa finala de testare, este umpluta cu gaz, cealalta cu aer comprimat, fapt care mareste considerabil dimensiunea intregului aparat, fara insa a creste greutatea sa si, in plus, atenueaza socul aterizarii.

Suplimentar ii va fi atasata o parasuta gigant cu diametru de 33,5 metri. Aceasta va asigura, de asemenea, o aterizare de succes a unor sarcini grele, inclusiv unitati rezidentiale, vehicule de exploatate etc.

„In timpul viitorului test deasupra Oceanului Pacific, farfuria echipata cu motoare cu reactie, decelerator gonflabil si o parasuta va fi in masura sa obtina aceeasi viteza si apoi sa franeze si aterizeze in conditii similare de pe planeta Marte „, – a declarat un reprezentant NASA.

Potrivit lui, acest lucru va avea loc din cauza densitatii scazute a aerului din stratosfera Pamantului, care, din acest punct de vedere este aproapiata de atmosfera martiana.

In timpul testului, farfuria zburatoare va fi inaltata cu ajutorul unui balon la o altitudine de 36 km, dupa aceasta se vor porni motoarele care o vor duce la 55 km altitudine si o viteza ce depaseste de 3,5 ori viteza sunetului. Farfuria va incepe sa coboare cu ajutorul dispozitivului gonflabil de decelerare si a parasutei. Va ameriza pe suprafata Oceanului Pacific, de unde personalul NASA o va recupera cu ajutorul marinei americane.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos