Acasă Stirile zilei NASA a trimis cei mai buni SPIONI in spatiu! Vezi cine sunt...

NASA a trimis cei mai buni SPIONI in spatiu! Vezi cine sunt si ce trebuie sa aduca!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a trimis 800 de furnici pe Statia Spatiala Internationala (ISS), pentru a le studia modul in care acestea se comporta in conditii de imponderabilitate, potrivit dailymail.co.uk.

Fiecare colonie, de dimensiunea unei tablete, este formata din aproximativ o suta de furnici, iar oamenii de stiinta si-au propus sa le studieze comportamentul in vederea construirii unor roboti capabili sa interactioneze intre ei.

Lucrand in „echipe” bine organizate, furnicile cerceteaza temeinic o anumita suprafata, in cautarea hranei, precum si a proviziilor pe care le aduc in colonie. Cand cerceteaza suprafete mai mari, furnicile nu se mai deplaseaza in cercuri restranse, ci se aliniaza in siruri, pentru a putea acoperi distante mai mari.

Dar in conditii de gravitatie minima, sistemul de comunicare al furnicilor este dereglat, astfel incat acestea trebuie sa dezvolte un nou set de principii innascute pe care sa le utilizeze pentru orientare.

Aceste principii flexibile ar putea fi ulterior adaptate pentru instruirea unei noi generatii de roboti, care sa functioneze intr-un mod similar, pentru indeplinirea unor sarcini, de exemplu identificarea unei cladiri in flacari.

Coloniile de furnici de pe ISS vor fi monitorizate de studentii Colegiului de medicina Baylor, din Houston, statul Texas, care vor compara comportamentul furnicilor in spatiu cu cel al coloniilor din sala de curs.

„Cand densitatea furnicilor (pe o anumita suprafata, n.r.) este mare, fiecare furnica cerceteaza o zona restransa, pe un traseu circular, ales «la intamplare». Cand densitatea furnicilor este redusa, fiecare furnica cerceteaza deplasandu-se in sir, pe un traseu relativ liniar, pentru a acoperi o suprafata mai mare”, a declarat Stefanie Countryman, profesor la Bioserve Space Technologies.

Coloniile de furnici au fost transportate pe ISS in cursul acestei saptamani, cu o racheta fara echipaj uman, care a adus pe Statia Spatiala si 28 de minisateliti, denumiti „Doves” (porumbei), dotati cu microcamere video, pentru detectarea schimbarilor climatice si a dezastrelor naturale.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos