Acasă Stirile zilei Stiinta NASA: O furtuna solara din 2012 ar fi putut trimite civilizatia contemporana...

NASA: O furtuna solara din 2012 ar fi putut trimite civilizatia contemporana in secolul al XVIII-lea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O puternica furtuna solara, care a trecut, in 2012, la mica distanta de Terra si avea potentialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizatia contemporana in secolul al XVIII-lea, a dezvaluit NASA.
Furtuna solara, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternica din ultimii 150 de ani, a „ratat” cu putin planeta noastra, potrivit unui comunicat al Agentiei spatiale americane, publicat pe site-ul acesteia, miercuri.

„Daca eruptia solara ar fi avut loc cu o saptamana mai devreme, Terra s-ar fi aflat in primul rand in fata furtunii”, a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado.

Satelitul STEREO-A, care supravegheaza furtunile solare, a observat intr-o maniera foarte exacta desfasurarea fenomenului, permitand cercetatorilor sa afirme ca furtuna din 2012 nu a avut egal in ultimii 150, iar ultima furtuna solara de o intensitate similara a avut loc in 1859.
Academia Nationala de Stiinte a estimat ca impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, daca ar lovi Terra, ar costa economia mondiala 2.000 de miliarde de dolari si ar cauza pagube de o amploare deosebita.

Furtunile solare pot foarte usor sa perturbe retelele electrice terestre si sa intrerupa telecomunicatiile, internetul, transporturile aeriene si orice alt sistem care se bazeaza pe electricitate.

Furtunile solare se nasc la suprafata Soarelui. Aceste explozii sau ejectii de masa coronala (EMC) proiecteaza plasma ionizata in spatiu cu viteze foarte mari.

Vanturile solare incarcate cu puternicele radiatii ce rezulta din aceste ejectii de masa coronala provoaca furtuni geomagnetice care interactioneaza cu campul magnetic terestru.

Exista un risc de 12% ca o furtuna solara puternica sa loveasca Terra in urmatorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe aceasta tema in revista Space Weather la inceputul anului.

sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos