Acasă Stirile zilei NASA a surprins cea mai puternica explozie de raze gamma din istoria...

NASA a surprins cea mai puternica explozie de raze gamma din istoria astronomiei! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doua telescoape ale NASA au surprins cea mai puternica explozie stelara detectate vreodata, un eveniment cosmic atat de luminos incat astronomii l-au caracterizat drept de o stralucire care iti lasa lacrimi in ochi, potrivit SPACE.com.

La 27 aprilie, telescopul Swift Space al NASA si Telescopul Spatial Fermi cu Raze Gamma a observat cea mai puternica explozie de raze gamma (GRB – gamma-ray burst) a unei stele aflate in ultima etapa a vietii sale, din istoria consemnarilor astronomice.

„Am asteptat foarte mult timp sa surprindem o explozie de raze gamma atat de socant de stralucitoare incat sa iti lase ochii in lacrimi”, a comentat Julie McEnery, de la Fermi Gamma-ray Space Telescope din cadrul Centrului Spatial Goddard al NASA din Greenbelt (SUA). „Aceasta explozie a durat atat de mult incat a putut fi observata si de numeroase telescoape de pe Pamant, in timp ce telescoapele spatiale continua inca observatiile”, a mai adaugat ea.

Aceasta explozie de raze gamma observata in constelatia Leului este cel putin de 3 ori mai intensa decat orice alta explozie de acest tip inregistrata de Fermi’s Large Area Telescope (LAT). Aceasta explozie denumita (GRB 130427A) este de asemenea si cea mai indelungata din istoria observarii acestor fenomene.

„Emisiile de energie ale exploziei au durat ore intregi si au ramas detectabile de catre LAT pentru cea mai mare parte a zilei”, conform NASA. Aceste explozii de raze gamma sunt cele mai stralucitoare observate in Univers.

„Astronomii sustin ca majoritatea exploziilor de raze gamma se produc atunci cand stele masive, de mii de ori mai mari si mai grele decat Soarele, raman fara combustibil care sa mentina arderile nucleare si se prabusesc sub povara propriei lor mase. In timp ce nucleul stelei se prabuseste in sine formand o noua gaura neagra, steaua care explodeaza arunca in spatiu jeturi de materie la viteze apropiate de cea a luminii”, conform NASA.

Oamenii de stiinta cauta acum o supernova in aceasta zona a spatiului pentru a identifica cu certitudine originea acestei explozii. Observatoarele de pe Pamant si-au indreptat obiectivele spre zona din care provine explozia GRB 130427A pentru a detecta supernova formata pana la jumatatea lunii mai.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos