Acasă Stirile zilei Stiinta Motorul care te duce pe Marte in 70 de zile!

Motorul care te duce pe Marte in 70 de zile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ceea ce parea demn doar de filmele Science Fiction acum a devenit realitate, iar motorul care poate sustine o naveta capabila sa mearga in timp record de pe Pamant pe Marte este aproape sa fie realizat. Publicatia Science Alert, citata de ziare.com noteaza ca, dupa luni de asteptari si speculatii, lucrarea NASA despre acest motor, revizuita de cercetatori, a fost publicata oficial.

Potrivit oamenilor de stiinta sistemul de propulsie care sfideaza legile fizicii asa cum le stiam pana acum ar putea revolutiona complet orice mijloc de transport. Datorita propulsiei cu ajutorul microundelor, o calatorie pana pe Marte ar dura doar 70 de zile, fata de aproximativ 7 luni cat i-ar lua la ora actuala unei navete echipata cu ultima generatie de motoare sa ajunga pe Planeta Rosie.

 

Astfel, in loc sa fie folosit combustibil de racheta, greu si ineficient, sunt generate microunde care sunt „trimise” inainte si inapoi in interiorul unei cavitati conice de metal, pentru a genera astfel propulsie electromagnetica.

Insa asta incalca legea a treia a lui Newton, principiul actiunii si reactiunii, care spune ca este nevoie de o reactie egala si opusa pentru fiecare actiune. Potrivit acestei legi, pentru ca un sistem sa genereze propulsie, trebuie sa impinga ceva in directia opusa, lucru pe care EM Drive nu il face. Cu toate acestea, a trecut test dupa test.

Raportul arata ca sistemul produce 1,2 milinewtoni pe kilowatt de propulsie in vid, fara combustibil, practic fara nimic care sa genereze propulsia.

In comparatie, sistemul extrem de puternic de propulsie Hall genereaza 60 de milinewtoni pe kilowatt, cu mult peste EM Drive (Electromagnetic Drive), insa are nevoie de o cantitate mare de combustibil, iar aceasta greutate i-ar putea anula performanta.

Electromagnetic Drive este un sistem de propulsie propus initial de inventatorul britanic Roger Shawyer, in anul 1999. Acesta a calculat ca EM Drive ar putea fi atat de eficient incat ar putea duce o nava spatiala pe Marte in doar 70 de zile.

Matematic, acest lucru inseamna ca viteza medie de deplasare catre Marte ar fi de peste 3 milioane de kilometri pe zi, adica circa 125.000 de kilometri pe ora, ceea ce este de peste 100 de ori mai mult decat viteza sunetului.

sursa: ziare.com

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos