Acasă Stirile zilei Moldova in stare de alerta! Ministerul Apararii se pregateste de lupta!

Moldova in stare de alerta! Ministerul Apararii se pregateste de lupta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Moldova este in stare de alerta, Ministerul Apararii pregatindu-se de lupta cu toata tehnica militara pe care o are in dotare.

 

In ultimele doua luni au avut loc aplicatii militare la Balti, Cahul, Ungheni si pe poligonul de la Bulboaca, de langa regiunea transnistreana.

Seful Marelui Stat Major al Armatei Nationale a Moldovei, colonelul Igor Gorgan, a inspectat joi parcul tehnic al brigazii de infanterie motorizata „Stefan cel Mare”. Este vorba de 80 de transportatoare amfibii blindate si munitiile acestora. Autoritatile dau asigurari ca pregatirile au loc in conformitate cu planul de perfectionare a efectivului fortelor armate.

Speculatii

In presa au aparut, insa, speculatii potrivit carora aducerea “la conditie de lupta” a tehnicii militare si aplicatiile militare desfasurate de soldatii moldoveni in mai multe regiuni din tara ar fi o masura de precautie in legatura cu evenimentele din Ucraina si, in special, ar avea legatura cu recentul decret de mobilizare generala semnat de seful administratiei separatiste pro-ruse de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

Potrivit decretului semnat de liderul separatist, „militarii in termen vor participa la cursuri de instruire, iar rezervistii vor fi incadrati in trupele de mentinere a pacii”. Intr-un comentariu pentru RIA-Novosti, asa-numitul minister al apararii din Transnistria a negat existenta decretului, chiar daca acesta este publicat pe site-ul pretinsei “presedintii” transnistrene. “Nimeni nu a declarat nicio mobilizare, nici generala, nici partiala. Este vorba doar de niste cursuri organizate pentru angajatii institutiilor de stat”, se arata in comentariul “ministerului apararii” de la Tiraspol.

Anterior, liderul transnistrean Evgheni Sevciuk a declarat ca „fortele transnistrene de securitate sunt gata sa respinga orice agresiune militara, dar noi nu intentionam sa atacam pe nimeni”. El a acuzat Republica Moldova si Ucraina de faptul ca uneltesc scheme prin care sa suprime regimul separatist pro-rus din regiunea transnistreana, inclusiv prin mecanisme de blocaj economic.

La randul sau, Kievul a acuzat Transnistria de pregatirea unor grupari subversive si activitati de spionaj pe teritoriul Ucrainei, iar Chisinaul a negat ca ar intentiona sa rezolve, alfel decat prin dialog in formatul 5+2, problema transnistreana si ca aplicatiile militare din ultima perioada fac parte din planul de perfectionare a efectivului fortelor armate.

Aplicatii militare

In luna aprilie 2014, timp de doua saptamani, au desfasurat aplicatii militarii brigazii de infanterie motorizata „Dacia” din Cahul. Aplicatiile au inclus restabilirea tehnicii companiei de infanterie, antrenarea efectivului la pregatirea de lupta si executarea tragerilor de lupta din armamentul de infanterie. Exercitiile militare au fost urmarite de ministrul Apararii, Valeriu Troenco.

In luna iunie, pe poligonul militar din Balti, ofiterii si soldatii Brigazii „Moldova” si ai Bazei de Aviatie „Decebal” au participat la aplicatii militare cu utilizarea aruncatoarelor de mine si armament usor de infanterie. Pe 3 iunie, genistii Armatei Nationale a Moldovei au participat la un exercitiu tactic, la Centrul de instruire militara al Batalionului de Geniu „Codru”, din satul Negresti, raionul Straseni. In cadrul aplicatiilor, militarii au folosit un transportator amfibie pentru traversarea raului si vehicule de inlaturare a obstacolelor.

In luna iulie, tot la Balti, reprezentantii structurilor de forta, inclusiv ai Batalionului cu destinatie speciala „Fulger”, si carabinierii si-au demonstrat nivelul de pregatire in ceea ce priveste asigurarea ordinii publice in zona de securitate. Ei au simulat contracararea unui atac armat, au evacuat ranitii si au purtat negocieri pentru eliberarea ostaticilor.

La mijlocul lunii august, militarii Divizionului de Artilerie au executat trageri de lupta din sisteme de artilerie la Centrul militar de instruire din Ungheni. Militarii au efectuat trageri de lupta din aruncatoarele de mine, calibrul 82 mm.

Aparent, exercitiile au loc in conformitate cu planul obisnuit de pregatire a militarilor. In contextul tensiunilor din regiune, insa, aceste manevre militare de instruire suscita atentia celor care privesc cu ostilitate Moldova si servesc ca motiv de speculatii in razboiul informational declansat de Rusia in regiune.

Sursa: dw.de

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos