Acasă Stirile zilei Moise Guran pune punctul pe i! Definitia saraciei la romani merge mana...

Moise Guran pune punctul pe i! Definitia saraciei la romani merge mana in mana cu Liviu Dragnea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O analiza la rece a jurnalistului Moise Guran arata de ce Romania are mai multe viteze de dezvoltare, precum si de ce este prea saraca.

Presupunand ca Romania ar vrea sa se integreze complet, pe langa problemele politice evidente, ce tin (sa o spunem sleau, nu ne mai incurcam cu eufemisme) de hotia organica a clasei politice, Romania tot n-ar putea sa faca parte dintr-o federatie europeana, pentru un motiv simplu – e prea saraca.

Si daca suntem cu totii de acord in aceasta privinta, ca e adevar statistic, de aici incolo, fiecare are propriile definitii ale saraciei, dar si un mod foarte diferit de a vedea cauzele ei acolo unde sunt efectele si efecte acolo unde sunt cauze. Saracia e o cauza, sau un efect?

De exemplu domnul Dragnea, ca orice socialist, crede ca saracia inseamna ca lumea n-are bani, cand, de fapt saracia inseamna doar ca lumea n-are perspective. Lipsa banilor vine din lipsa dorintei de a merge intr-o directie, ratacire fie indusa de context, fie pentru ca o buna parte a populatiei nici nu a avut vreodata educatia unei directii, asa cum ar fi de exemplu devenirea prin munca. (Eh! Iar voi fi numit fascist, stiu! Nu dau doi bani pe astfel de etichete.)

Perspectiva inseamna slujbe, slujbele aduc si bani si fonduri pentru Sanatate sau pentru Armata si chef de Educatie pentru copii si cam tot ce ii trebuie romanului ca sa aiba si el o sansa vreodata sa se numeasca european adevarat, nu asistat al Europei.

Simplificand foarte mult, un plan transpartinic ar trebui sa proclame ca vrem sa platim taxe ca vest europenii (integrarea fiscala este inevitabila pentru supravietuirea monedei euro) ca vrem si noi euro, ca sa avem o securitate a economisirii (pe care in lei ne-o fac praf toti politrucii care promit marea si inchid apoi sarea pe devalorizare) si ca, deci, vrem sa fim europeni 100%, nu doar 50%, sau 5%.

Desigur ca n-avem cum asta pana nu reducem polarizarea sociala din Romania. Adica n-ai cum sa ceri sa nu fie Europa cu doua viteze, cand noi avem Romania cu cinci viteze. E normal sa fie salariul mai mare la Bucuresti decat la Vaslui, dar este aberant ca, pe medie, sa fie dublu. Atat e de simpla problema! De enuntat. De rezolvat e mai greu, dar hai intai sa fim siguri ca o vrem toti rezolvata, ca punem intai adevarul pe masa, oricat de crunt ar fi el! Sau ne putem sucii (social-democrat) in jurul ei, prefacandu-ne ca nu-l intelegem.

Intrebarea e cum reducem saracia si, mai ales, daca politicienii chiar vor o reducere a diferentelor de nivel de trai intre Bucuresti si Vaslui, intre Cluj si Teleorman, sau intre Timis si Mehedinti. Normal ca vor! Ce vorba e asta?

Haideti acum sa abordam problema altfel! Putem pleca, de exemplu, de la premisa gresita ca in ianuarie am avut cel mai mic somaj din istorie, sau putem scoate de sub masa realitatea, mult mai crunta, ca 37% din populatia in varsta de munca a Romaniei este neocupata. Neocupata nu inseamna in somaj. inseamna ca n-are motive sa-si caute de lucru. Care-i perspectiva acestei parti din populatia Romaniei? Evident, aia pe care a promis-o domnul Dragnea, in campania electorala. N-are alta. ii e mai usor si lui sa-i spuna acestei populatii, dar si ei sa-l creada, ca-s eu fascist, sau ca cei care au iesit in strada vor sa dea tara strainilor, ca sa nu mai aiba Dragnea sa le dea lor ajutoare sociale.

Ca Dragnea nu i-a promis acestei populatii drumuri, care sa-i aduca locuri de munca, ci doar o mita sociala ca sa-i dea voturi si sa-i sustina evadarea lui din problemele penale, ei! acum parca ne mai apropiem de adevaratele probleme! Acestea ne-au tinut si ne vor mai tine departe de Europa, pana cand Dragnea nu va mai fi etalonul politic de succes al Romaniei.

Sursa: Biziday