Mircea Badea (Antena 3) executa silit Consiliul National al Audiovizualului (CNA), pentru plata a 6.159 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata in cazul unui proces pe care televiziunea l-a castigat cu CNA, care a amendat postul pentru emisiunea „In gura presei”.

CNA a avut, in sedinta de joi, pe ordinea de zi o situatie a „proceselor privind anularea deciziilor CNA aplicate radiodifuzorilor (perioada 2009 – 2011)”.

In acest context, presedintele Consiliului, Laura Georgescu, a spus ca CNA a pierdut definitiv si irevocabil un proces cu Antena 3, in urma caruia televiziunea a transmis Consiliului – prin intermediul unui birou de executori judecatoresti – o somatie prin care ii cere achitarea sumei totale de 6.159 de lei.

„Pe 12 februarie anul acesta, CNA a primit somatia de executie publica pentru suma de 6.159 de lei cheltuieli de judecata in urma pierderii procesului pe care Antena 3 l-a intentat CNA cu privire la sanctiunea data in martie 2009 emisiunii «In gura presei», care a prezentat la momentul respectiv momentul asasinarii baschetbalistului Marian Cozma si la acea vreme s-a considerat ca realizatorul a facut anumite precizari a caror interpretare ar fi putut duce la instigare la violenta. Instanta a considerat ca nu se sustine decizia, a anulat cu totul amenda (in cuantum de 10.000 de lei, n.r.) si, in urma pierderii celor doua procese, intr-un alt treilea proces, civil, s-au solicitat cheltuieli de judecata reprezentand 3.000 de lei onorariul avocatului, 2.000 de lei onorariu de succes – care este un tertip specific doar civilului si doar persoanelor fizice, in niciun caz in momentul in care ai de-a face cu o institutie, deci in contencios administrativ nu exista acest sistem de onorariu de succes -, la care s-a mai adaugat o suma de cheltuieli de judecata, deci totalul de 6.159 de lei pe care bugetul CNA nu ii are prevazuti pentru tot anul financiar 2013”, a declarat Laura Georgescu.

Ea a precizat ca a cerut Oficiului juridic al CNA o situatie cu toate procesele care sunt pierdute si in care radiodifuzorul Antena 3 a solicitat cheltuieli de judecata de la CNA.

In acest sens, Laura Georgescu a prezentat in sedinta CNA de joi o lista cu 10 procese, in care Consiliul a fost dat in judecata de Antena 3 si care au fost pierdute.

„CNA nu are decat solutia de a muta din diverse alte rubrici ale bugetului (institutiei, n.r.) acesti bani sau nu plateste, tergiverseaza sase saptamani, dupa care se blocheaza conturile CNA si se recupereaza suma. Problema este ca nu este singurul caz, vor mai aparea cel putin lunar cate un alt caz, fiindca am patru spete pierdute definitiv si irevocabil cu acelasi radiodifuzor, Antena 3. Si atunci se pune intrebarea: tu, CNA, dai o amenda de 10.000 de lei, justitia ti-o anuleaza si in plus te obliga sa platesti 6.159 de lei, adica 62% inapoi fara nimic. Una este cand dai amenda si amenda pleaca la bugetul de stat si alta este cand ii soliciti CNA, care nu inseamna 11 membri, ci inseamna 130 de oameni plus cei 11 membri sa nu aiba salariu fiindca deciziile Consiliului nu au fost acceptate de justitie”, a spus Laura Georgescu.

Presedintele CNA a spus ca acesta a fost motivul pentru care subiectul a fost discutat public in sedinta de joi a CNA.

Totodata, Laura Georgescu a spus ca mai exista trei procese cu SC Ocram Televiziune SRL, societatea care a detinut licenta OTV (retrasa anul acesta de CNA, n.r.), in care si OTV a solicitat cheltuieli de judecata de la Consiliu.

„Dar (procesele, n.r.) sunt noi, sunt din 2012 si acum se fac si se asteapta motivarile si cuantumurile cerute”, a spus Georgescu.

In plus, Laura Georgescu a spus ca CNA va face o scrisoare publica atat catre Antena, cat si catre societatea Ocram Televiziune, prin care acestea sa nu mai solicite cheltuieli de judecata de la institutia publica CNA.

„Si (subiectul, n.r.) se va lasa cu o scrisoare publica catre cei doi radiodifuzori, care emit pretentii catre o institutie, in conditiile in care institutia nu face altceva decat sa aplice Legea audiovizualului, nu isi ia cota parte din amenzile aplicate, ca sa poti sa spui ok, ii cer cheltuieli de judecata fiindca, in functie de cat isi ia amenda, isi ia si procent”, a spus Laura Georgescu.

Intrebata cum afecteaza aceasta situatie deciziile pe care le-ar putea lua CNA in cazul tuturor radiodifuzorilor, in general, si in cazul Antena 3 si OTV, Laura Georgescu a spus:

„Pentru mine, personal, in niciun fel. Legea trebuie aplicata, dar nu cu abuz de putere, ci tinand cont de jurisprudenta CEDO pe care Oficiul juridic (al CNA, n.r.) ne-o face saptamanal. Ei merg saptamanal, cinci zile din cinci, in instanta si afla ce este respins si ce nu. Ce ne costa sa luam si sa incercam sa armonizam legea si Codul nostru cu ceea ce se intampla?!”. Ea a facut referire la faptul ca in deciziile luate, CNA trebuie sa tina cont de „libertatea de opinie” a jurnalistilor si realizatorilor.

CNA a amendat, in data de 3 martie 2009, postul Antena 3 pentru emisiunea „In gura presei”, realizata de Mircea Badea si difuzata in 8 februarie 2009.

Potrivit respectivei decizii a CNA (Decizia nr. 321 din 3 martie 2009), unul dintre subiectele abordate in editia din 8 februarie 2009 a emisiunii „In gura presei” a fost legat de moartea handbalistului roman Marian Cozma, in urma unei altercatii intr-o discoteca din orasul ungar Veszprem. Din informatiile oferite presei de catre autoritatile din Ungaria a rezultat ca presupusii asasini ai handbalistului ar fi cetateni maghiari de origine roma.

Astfel, pornind de la un comentariu preluat din presa audiovizuala, potrivit caruia tatal unuia dintre handbalistii raniti grav in acelasi incident, care a supravietuit, dar cu urmari dramatice, ar intentiona sa trimita „un comando” care sa ii pedepseasca pe presupusii agresori, Mircea Badea a formulat „un discurs explicit de instigare la violenta impotriva acestora, subliind faptul ca ar dori ca acestia sa fie «rezolvati»”, se arata in motivarea deciziei CNA.

„Eu mi-as dori din suflet – ca sa radicalizez un pic discursul, ca nu mai pot, asta cu statul de drept, cu… sa o frasunim la televizor, nu mai pot, deci cedez nervos -, mi-as dori din suflet ca legenda aia care circula pe televizoare, ca tatal unuia dintre handbalistii cu pricina, care au supravietuit, dar cu urmari dramatice, e un mare smecher prin Muntenegru, prin Serbia, pe unde o fi el mare smecher, asa e zvonul, cica a trimis un comando ca sa-i rezolve pe astia, eu sper sa fie adevarata si sa-i rezolve pe astia (…) Doamne de i-ar gasi… (…) sper sa-i gaseasca si sa-i rezolve (…)”, a spus Mircea Badea, in emisiunea „In gura presei” din 8 februarie 2009.

„Consiliul considera ca domnul Mircea Badea putea sa isi exprime revolta cu privire la incidentul din orasul ungar Veszprem, in urma caruia handbalistul Marian Cozma a decedat, iar alte doua persoane au fost grav ranite, fara a insoti comentariile de un mesaj de instigare la violenta impotriva presupusilor infractori, persoane de etnie rroma”, se mai arata in Decizia CNA din 3 martie 2009.

In urma hotararii CNA, Antena 3 a cerut la Curtea de Apel Bucuresti anularea Deciziei CNA din 3 martie 2009. Recursul s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a fost pierdut de CNA.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.