Acasă Stirile zilei Stiinta Miracolul adaptarii creierului! O tanara a trait normal 24 de ani fara...

Miracolul adaptarii creierului! O tanara a trait normal 24 de ani fara cerebel!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O femeie a implinit varsta de 24 de ani fara ca cineva sa-si dea seama ca lipsea o mare parte din creierul ei. Cazul subliniaza cat de adaptabil este creierul uman.

Descoperirea a fost facuta atunci cand femeia s-a internat la spitalul chinez PLA General Jinan in provincia Shandong acuzand stari de ameteala si greata. Ea a spus medicilor ca avea probleme atunci cand mergea pe jos in mod regulat, iar mama ei a declarat ca fata nu a mers pana la 7 ani si ca ceea ce vorbeste a devenit inteligibil la varsta de 6 ani.

Medicii au scanat-o si au identificat imediat sursa problemei – intregul ei cerebel lipsea (a se vedea mai jos stanga). Spatiul in care ar trebui sa fie era gol. In schimb, a fost umplut cu lichid cefalorahidian, care amortizeaza creierul si ofera aparare impotriva bolilor.

Cerebelul – cunoscut sub numele de „creierul mic” – se afla sub cele doua emisfere. Separat de restul creierului deoarece are pliuri compacte mult mai mici si mai mult tesut. Acesta reprezinta aproximativ 10 la suta din volumul total al creierului, dar contine 50 la suta din neuronii sai.

Desi nu este o raritate ca parti ale creierului sa lipseasca, fie congenital sau din cauza unei interventii chirurgicale, femeia se alatura unui club de elita format din 9 persoane care au trait fara intregul cerebel. O descriere detaliata a modului in care tulburarea afecteaza un adult viu este aproape inexistenta, spun medicii de la spitalul din China, pentru ca cei mai multi oameni au decedat la o varsta frageda, iar problema a fost descoperita la autopsie.

Principlaul rol al cerebelului este de a controla miscarile voluntare si echilibrul, si este, de asemenea, considerat a fi implicat in capacitatea noastra de a invata actiunile de locomotie si vorbirea. Problemele in cerebel pot duce la insuficienta severa mentala, tulburari de circulatie, epilepsie sau un potential letal din cauza acumularii de lichid in creier.

Cu toate acestea, la tanara femeie, cerebelul lipsa a dus la un usor deficit motor, precum si usoare probleme de vorbire, cum ar fi pronuntia usor neclara pana la moderata. Medicii ei descriu aceste efecte ca ar fi „mai putin decat s-ar fi de asteptat”, si spun ca cazul ei evidentiaza adaptabilitatea remarcabila a creierului.

„Aceste cazuri rare sunt interesante pentru a intelege cum functioneaza circuitele creierului si compenseaza piesele lipsa”, spune Mario Manto, care cerceteaza tulburarile cerebeloase la Universitatea Libera din Bruxelles, Belgia. Medicii pacientului sugereaza ca functia cerebeloasa normala ar fi fost preluate de cortex – scanarea creierului ar trebui sa dezvaluie raspunsul.

Sursa: newscientist.com

 


 

Citeste caplimpede