Parintele Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici romani, un preot care a atins sufletele tuturor romanilor cu minunile si convingerile sale religioase.

La Muntele Athos a primit si darul vederii. Ii apare Fecioara Maria, care il poarta prin vazduh, in mijlocul unui munte unde se afla un mare sfant rus, Serafim de Sarov. Urca apoi in munte timp de 40 de zile, postind si rugandu-se si primind initierea spirituala de la acest mare sfant rus.

Rapid, faima parintelui Arsenie Boca se raspandeste in intreaga tara, devenind simbol al Sambetei de Sus. Faima sa s-a datorat in buna masura trairii cu consecventa a regulilor cele mai aspre ale monahismului. Tot mai multi oameni vin sa il vada si sa il auda pe „Sfantul de la Sambata”,pe cel renumit ca mare duhovnic.

Este arestat, pentru prima data, sub suspiciunea de legaturi cu legionarii, in 1945. Dar este eliberat in absenta unor dovezi clare. In mai 1948, este din nou arestat si anchetat, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului.

Datorita influentei pozitive asupra detinutilor, este trimis la santierul Poarta Alba din cadrul santierului deschis de regimul comunist pentru Canalul Dunare Marea Neagra.

Aici a avut loc minunea prin care parintele a reusit sa „iasa” prin zidurile temnitei, pentru a fi prezent la inmormantarea mamei sale. I se dau trei ore liber, timp in care pur si simplu dispare, gardienii dand alarma. La exact trei ore revine si, chestionat fiind de cei care il pazeau raspunde ca a fost la inmormantarea mamei sale. Gardienii au sunat acolo si li s-a confirmat prezenta la inmormantarea mamei. Care avusese loc la Vata de Sus, la cateva sute de kilometri de locul unde parintele era inchis.Se mai spune, pe baza marturiilor supravietuitorilor temnitelor comuniste, ca usa celulei sale se deschidea in fiecare noapte, astfel ca un gardian trebuiea sa stea permanent in fata ei. Se spune ca disparea pur si simplu, intorcandu-se spre dimineata.

Preotul Viorel Trifa a povestit ce stia de la un fost gardian, angajat la una dintre inchisorile la care fusese detinut Boca.

„I-au spus parintelui sa le spuna ceva despre Dumnezeu, ca sa-i faca sa creada. Si parintele le-a spus ca la al doilea rand de porti ale inchisorii, se afla doua femei. Le-a descris, cu lux de amanunte, ce avea fiecare in desaga. Cei doi gardieni au fugit si le-au scotocit femeilor in saci. La intoarcere, au reclamat la conducerea inchisorii ca printre detinuti se afla un parinte care vede prin ziduri.”

Primul mare semn dumnezeisc s-a aratat insa chiar dupa prima arestare a sa. Se spune ca, intr-o noapte, monahul a fost scos din celula unde se afla, in arestul Securitatii de la Hateg, de doi militieni brutali. Cei doi l-au luat de subsuori, pe sus, in timp ce il insultau si il batjocoreau. Parintele i-a iertat, dar mana dreapta a unuia si mana stanga a celuilalt, adica exact cele care l-au atins, s-au uscat in scurt timp. Militienii au ramas infirmi pe viata. Multi credeau ca minunile parintelui Arsenie Boca se savarseau prin foc, iar cine il atingea cu dusmanie, era ars de para focului Dumnezeiesc.

Sursa: antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.