Acasă Politic Minoritatile nationale propun republica parlamentara, cu presedinte ales de Parlament!

Minoritatile nationale propun republica parlamentara, cu presedinte ales de Parlament!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Minoritatile nationale au depus la Comisia de revizuire a Constitutiei, propunerile de modificare a legii fundamentale, intre acestea fiind si trecerea la republica parlamentara si un Parlament bicameral format din Camera Deputatilor si Camera Regiunilor.

Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a prezentat, intr-o conferinta de presa, aceste amendamente, aratand ca minoritatile au avut discutii in acest sens cu toate grupurile parlamentare si ca “simte ca, de data aceasta, multe dintre propuneri vor deveni realitate”.

Pambuccian a spus ca minoritatile propun trecerea de la republica semiprezidentiala la republica parlamentara, in care presedintele este ales de catre Parlament.

El a adaugat ca intreaga constructie este centrata pe Parlament, care sa fie bicameral, format din Camera Deputatilor si Camera Regiunilor, cu atributii diferite.

Minoritatile propun si renuntarea la ordonantele de urgenta si utilizarea lor numai in situatii exceptionale, cum ar fi stari de urgenta, de razboi.

O alta propunere de modificare a Constitutiei este ca demiterea primului ministru sa se poata face in urma adoptarii unei “motiuni constructive de cenzura”, care sa mentioneze si numele noului prim-ministru. Adoptarea motiunilor simple ar avea drept consecinta demiterea ministrului care se ocupa de domeniul respectiv, mai propun minoritatile.

Minoritatile propun si ca judecatorii sa raspunda penal, civil, material, moral pentru indeplinirea atributiilor cu

Via: Circul Politic

  

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos