Cap Limpede

Politic

Ministrul Mediului dezvaluie sursa poluarii din Bucuresti. O fosta ferma de porci care facea afaceri cu firmele lui Liviu Dragnea este cauza

Bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci din Peris, judetul Ilfov, au ars mocnit din cauza unui incendiu de vegetatie produs pe o suprafata de semnificativa, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.

„Vreau sa va spun din capul locului ca nu miroase a cauciuc ars sau a plastic in aceasta dimineata. Avem un incendiu de vegetatie si as vrea sa va spun ca, in urma unei incendieri a unei suprafete semnificative de vegetatie in zona Peris, din judetul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci. Arderea acestor resturi genereaza mirosul specific si fumul inecacios resimtit de locuitorii din vecinatate si, evident, de noi cei din Bucuresti, ca si urmare a vitezei vantului. As vrea sa mentionez ca echipele Garzii de Mediu si APM-ul (Agentia pentru Protectia Mediului, n.r.) sunt pe teren, in nordul Capitalei, pentru a gestiona situatia si a evalua impactul incendiului de vegetatie, cel mai puternic resimtindu-se in Corbeanca, Buftea, Otopeni. Totodata, in aceasta dimineata am avut discutii cu cei de la ISU care sunt pe teren si, evident, in datoria carora este stingerea acestui incendiu”, a spus Alexe, la Digi 24.

Ministrul a facut un apel la locuitori sa evite sa mai incendieze vegetatie, intrucat acestea pot scapa de sub control si afecta zone importante, precum paduri, rezervatii naturale sau bataluri, cum s-a intamplat in apropierea Capitalei.

„Exista un raport privind starea de sanatate a populatiei realizat de catre Primaria Municipiului Bucuresti, unde cei de la Institut (Institutul de Sanatate Publica, n.r.) au fost foarte clari ca avem o incidenta certa asupra bolilor cardiovasculare in zonele in care avem valori ridicate ale poluarii aerului. De aceea, noi in aceasta perioada, pe acest subiect, am facut un apel in aceasta dimineata catre toti cetatenii sa nu mai dea foc vegetatiei, pentru ca astfel de incendii pot scapa de sub control. Au fost cazuri in care au ajuns in padure, in rezervatii naturale sau, cum este acest caz, au intrat in bataluri si ard dejectii care emana acest miros deloc placut pentru plamanii nostri”, a subliniat Costel Alexe.

Miercuri dimineata, ministrul Mediului a scris pe pagina personala de Facebook, ca, in urma unui incendiu de vegetatie produs pe o suprafata de 30.000 mp in zona Peris, locuitorii din proximitate au resimtit un miros neplacut.

Din documentele aflate la dosarul de insolventa al fermelor de la Peris, citate de G4Media.ro in 2018, rezulta ca in contul unor datorii la Tel Drum, care vindea furaje, fermele de la Peris au trimis la Ferma Salcia in 2011, cu titlu gratuit, peste 2.600 de porci intr-o singura luna.

La acel moment, Ferma Salcia era controlata de directorul Tel Drum, Petre Pitis. Doi ani mai tarziu, in 2013, ferma Salcia a ajuns la fiul lui Dragnea, Stefan Valentin Dragnea, care a achitat pe fermele de porci din Salcia suma de 450 de lei.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-104986").on("click", function(){ $(".com-click-id-104986").show(); $(".disqus-thread-104986").show(); $(".com-but-104986").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});