Acasă Stirile zilei Justitia Ministrul Justitiei a decis! Vezi cine va fi procurorul general al Romaniei

Ministrul Justitiei a decis! Vezi cine va fi procurorul general al Romaniei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (PiCCJ) a lui Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

In timpul dialogului cu ministrul Justitiei, Augustin Lazar a demonstrat ca „are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public”.

„Domnul procuror Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala. Anterior, ca procuror sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PiCCJ a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii”, se arata in comunicatul ministerului.

De asemenea, sursa citata precizeaza ca, in desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

Potrivit MJ, ministrul Justitiei multumeste tuturor procurorilor care au participat la procesul de selectie pentru ocuparea functiei de sef al PiCCJ, ”pentru implicare si profesionalism”.

Procurorul general al PiCCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Pe 22 martie, ministrul Raluca Pruna s-a intalnit cu cei patru candidati care s-au inscris in cursa pentru functia de sef al Ministerului Public: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Oana Schmidt-Haineala — procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov si membru al CSM, Augustin Lazar — procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia si Codrut Olaru — adjunct al procurorului general al PiCCJ.

Dupa intrevederi, Augustin Lazar a sustinut ca este recomandat pentru functia de procuror general de experienta sa profesionala si de nivelul de expertiza pe care il are.

„Ministerul Public are, desigur, unele probleme de rezolvat, pe care le va analiza persoana care va fi propusa. Va fi un moment potrivit sa fie abordate aceste probleme de catre persoana care va fi considerata competenta sa le analizeze. (…) Nu ma indoiesc ca, dupa aceasta procedura, Ministerul Public va avea o conducere puternica si competenta, indiferent cine va fi”, a spus Augustin Lazar.

Ministerul Justitiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu, dupa ce numele sau a aparut in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos