Acasă Stirile zilei Ministrul Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi: Restituirea integrală în bani, estimată la 16...

Ministrul Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi: Restituirea integrală în bani, estimată la 16 miliarde de euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietățile naționalizate de comuniști ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

„Pe lângă partea de acceptanță la CEDO, avem o problemă financiară. Titlurile distribuite de ANRP are impact pe deficitul bugetar ESA, iar plățile în bani au impact imediat pe deficitul în cash. Am găsit soluția cu 15% din valoarea imobilelor pentru că statul nu-și permite mai mult de atât”, a declarat, pentru agenția Mediafax, ministrul Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi.

Oficialul MFP a arătat că fără aplicarea unei astfel de soluții CEDO va trece la acceptarea imediată a solicitărilor depuse de cetățenii români, iar autoritățile estimează că toate aceste procese ar putea fi soluționate în termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel puțin pe ESA.

Întrebat de ce Guvernul nu a ales varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care să acopere sumele necesare despăgubirii foștilor proprietari, Drăgoi a replicat că aceasta opțiune ar fi dus la creșterea datoriei publice totale cu 13% din PIB, ceea ce nu era sustenabil.

„De trei ani încercăm să ne ajustăm și s-au făcut eforturi, s-au luat măsuri dure. Avem o constrângere pentru anul viitor să fim și mai ambițiosi, să mergem cu deficitul la 1% din PIB. O creștere a datoriei publice vine în contradicție cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru că avem o datorie publică mai mică”, a explicat Drăgoi.

În ceea ce privește eliminarea restituirii în natură, Drăgoi a arătat că prin menținerea acestei forme de despăgubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, întrucât persoanele care puteau recupera imobilele în natura erau despăgubite integral, în timp ce pentru despagubirile în bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Ministrul Finanțelor a precizat că estimarile pentru despăgubirile cetațenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului român, pentru proprietățile confiscate de la culte și minorități însumează 39 de miliarde lei, din care 34 de miliarde lei revin cultului romano-catolic, care a depus cereri de despăgubire pentru 88.000 de imobile.

Drăgoi susține că estimările pentru despăgubirile acordate pe baza Legii 10/2010 si Legii 18/1991 însumeaza 31 de miliarde lei.

Despăgubirile totale în bani pentru casele naționalizate, estimate la circa 3 miliarde euro

Despăgubirea integrala în bani a foștilor proprietari ale căror case au fost naționalizate de comuniști ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro), calcul realizat pe baza solicitărilor procesate până în prezent, a precizat Bogdan Drăgoi.

„Calculul s-a facut astfel. Au fost avute în vedere cele 124.000 de cereri pentru care într-un fel sau altul s-au dat decizii. Procentele de cereri soluționate si respinse au fost extrapolate la diferența neanalizată. Am aplicat in scop statistic același procent de respingere pentru cele neanalizate (…) Din efectul Legii 10 avem 20 de miliarde de lei, iar dacă se exclud cele prevăzute la art. 31, respectiv despăgubiri pentru acțiuni deținute la companii, ar rezulta o sumă de 12,8 miliarde lei”, a spus Drăgoi.

Ministrul Finanțelor a arătat că din cele aproximativ 55.000 de notificări soluționate prin restituirea în bani aproximativ 80% au fost despăgubiri de sub 100.000 de lei (25.000 de euro). Analiza a avut în vedere despăgubirile până în 100.000 de lei, cele intre 100.000 si 500.000 de lei și cele peste 500.000 de lei.

Astfel, rezultă că pentru circa 44.000 de persoane statul a plătit cel mult 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), în timp ce pentru restul de 11.000 de despăgubiți s-au achitat cel puțin 10 miliarde de lei (2,4 miliarde euro).

Foștii proprietari au fost despăgubiți prin actiuni la Fondul Proprietatea, al cărui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, și prin despăgubiri în bani, în limita a 500.000 de lei, din dividendele plătite la stat de către Fondul Proprietatea.

Drăgoi a mai precizat că Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimărilor realizate până în 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse în termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidențiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.

Ministrul Finantelor a afirmat că nu are toate detaliile pentru a explica diferența foarte mare dintre suma estimată inițial si cea estimată în prezent.

Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foștilor proprietari pentru proprietătile naționalizate si să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eșalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere și stabilit la maximum 90 zile.

 

 C.M.I.