Acasă Cultura Calendar Ortodox Mii de oameni s-au strans in Capitala sa-l vada! Moastele Sfantului Nectarie...

Mii de oameni s-au strans in Capitala sa-l vada! Moastele Sfantului Nectarie ii ajuta pe credinciosi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mii de oameni s-au strans la Manastirea Radu Voda din Capitala, la moastele Sfantului Nectarie de la Eghina, care este considerat vindecator de boli.

Manastirea Radu Voda, cu hramul Sfanta Treime, are ca protector, din 2002, pe Sfantul Nectarie Taumaturgul. Particele din moastele Sfantului Nectarie, daruite manastirii in 2001, sunt asezate intr-o racla care sta in partea stanga a bisericii, sub un baldachin.

Sambata, moastele Sfantului Nectarie de la Eghina (Grecia) au fost scoase in procesiune din manastire si asezate spre inchinare intr-un baldachin asezat in curte.

Mii de oameni, din Bucuresti si din alte localitati din tara au venit sa se inchine moastelor Sfantului Ierarh Nectarie la sarbatoarea praznuirii sale, acesta fiind considerat un vindecator de cancer si de alte boli si un sprijin pentru cei aflati la necaz. Oamenii au asteptat la coada pentru a ajunge in curtea bisericii si a se inchina raclei in care sunt particele din moastele Sfantului Nectarie.

„Ori de cate ori simt nevoia, vin si ma rog cu convingerea ca Sfantul Nectarie imi ajuta si imi schimba viata in bine. Si asa si este”, a spus Cristina, o femeie de 40 de ani, care a venit in Capitala pentru aceasta sarbatoare inca de joi.

Moastele Sfantului Nectarie vor ramane spre inchinare pana duminica noapte, cand vor fi reintroduse in biserica.

Sfantul Nectarie Taumaturgul, adica Vindecatorul sau Cel ce tamaduieste, este cunoscut pentru minunile pe care le facea inca din timpul vietii, cu rugaciunile sale fierbinti pentru toti ce-i cereau ajutorul. Dupa trecerea sa la cele vesnice, mormantul sau a devenit loc de pelerinaj, iar inaltii ierarhi ai Bisericii, vazand minunile ce se savarseau acolo si descoperind moastele neatinse si placut mirositoare, au hotarat canonizarea Sfantului Nectarie.

„Acesta este, pentru intreaga lume ortodoxa, ajutor trimis de la Dumnezeu pentru cei aflati in suferinta, in nevoi, in boli de toate felurile. Pe langa acatistul si rugaciunea staruitoare catre Sfantul Nectarie, pe langa pelerinaje la sfintele sale moaste, lectura minunilor de netagaduit ce s-au savarsit este un prilej de a cunoaste mai multe despre Sfantul Nectarie Taumaturgul si despre dragostea sa nemarginita pentru oamenii aflati in suferinta”, a spus preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Sfantul Nectarie, unul dintre cei mai noi sfinti canonizati de Patriarhia Ecumenica in secolul trecut, s-a nascut in anul 1846, in Silivria Traciei (localitate langa Constantinopol), din parinti saraci, dar foarte evlaviosi. La botez a primit numele de Anastasie, bucurandu-se din pruncie de o aleasa educatie crestineasca. Dupa primii ani de scoala, Anastasie este trimis sa invete carte la Constantinopol, unde studiaza teologia si scrierile Sfintilor Parinti. Aici, sufletul sau incepe sa-l descopere pe Hristos in inima sa, prin rugaciune, prin citirea cartilor sfinte si prin cugetarea la cele dumnezeiesti.

Dupa ce a terminat studiile teologice la Atena, in anul 1885, Nectarie a fost luat de patriarhul Sofronie ca ucenic la Alexandria, fiind hirotonit preot si apoi mitropolit de Pentapole, o veche eparhie ortodoxa din Libia superioara. Mai multi ani, evlaviosul mitropolit a slujit ca secretar al patriarhiei, predicator la biserica Sfantul Nicolae din Cairo, capitala Egiptului, devenind un iscusit slujitor si povatuitor de suflete, fiind daruit de Dumnezeu cu multa rabdare, smerenie si blandete. De aceea era mult cautat de credinciosi si iubit de toti.

Dorind la batranete sa se retraga la mai multa liniste, a construit intre anii 1904-1907, cu ajutorul multor credinciosi si ucenici, o frumoasa manastire de calugarite in insula Eghina, randuind aici viata desavarsita de obste, dupa traditia Sfintilor Parinti. Apoi s-a retras definitiv in aceasta manastire si a dus o viata de smerenie si slujire, de daruire totala si rugaciune neadormita, ajutandu-i pe toti cei care veneau si ii cereau binecuvantare, rugaciune si cuvant de folos sufletesc.

Simtindu-si sfarsitul aproape, pe cand facea un pelerinaj cu icoana Maicii Domnului in insula Eghina, Sfantul Nectarie le-a spus ucenicilor sai ca in curand va pleca la Hristos. Apoi, imbolnavindu-se, a fost dus la un spital din Atena. Dupa aproape doua luni de suferinta, Sfantul Nectarie si-a dat sufletul, la 8 noiembrie 1920, fiind inmormantat, dupa randuiala, in biserica zidita de el, facand multe minuni de vindecare cu cei bolnavi, care alergau cu credinta la ajutorul lui.

Dupa mai bine de douazeci de ani, trupul sau a fost gasit in mormant intreg si nestricat, raspandind multa mireasma. La trei septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare. In anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, vazand numeroasele minuni care se faceau la moastele sale, l-au declarat sfant, cu zi de praznuire la 9 noiembrie.

Sursa: mediafax.ro