„Toata lumea merge la nutritionist cu o speranta: voi afla ce/cum sa mananc ca sa slabesc. Speranta ca exista o metoda, o strategie, o stiinta care sa permita disparitia kilogramelor, acolo unde tu, de unul singur nu ai putea. Sau nu ai sti.

Ce stiu nutritionistii in plus? Ei bine, daca sunt medici stiu teorie: anatomie, biochimie, metabolism si fiziologie (cum functioneaza corpul). Daca sunt antrenori de sport stiu practica, lucreaza zilnic cu corpul uman, experimenteaza, vad rezultate, trag concluzii si fac legatura miscare-mancare.

Daca sunt auto-didacti, indiferent de profesia de baza, stiu sa dea sfaturi: din propria experienta, dupa ureche, din internet…toata lumea isi da cu parerea despre mancare.

Si toata lumea are o idee, o metoda, o cura de slabire (care eventual sa-i poarte si numele:) Atata vreme cat nu imbolnaveste pe nimeni, dieta e cel mai banal si mai simplu mijloc de a intretine iluzii.

Ce se pierde din vedere, ce uita toata lumea sa sublinieze? Ca exista limite dincolo de care nu mai poti face nimic. Ca si daca vrei, nu ai cu ce sau cum sa-l ajuti pe omul din fata ta.

Despre limitele sportului in slabit nu stiu multe, insa stiu despre limitele medicinii. Un metabolism care invata sa consume putin nu poate fi accelerat, biochimia substantelor din corp nu poate fi influentata cu vointa, iar capacitatea de a transforma orice calorie in grasime e un ghinion cu care trebuie sa traiesti toata viata.

Ce stie un medic nutritionist? Cum functioneaza organismul, care e rolul fiecarei categorii de nutrienti, cum se metabolizeaza ele, din care se face mai usor grasime si care satura mai tare. Poti sa-l ajuti pe omul din fata ta sa-si inteleaga propriul corp, poftele, impulsurile, instinctele.

Sa stie ce e normal, sa afle ca are limite fizice care nu pot fi depasite cu vointa si abtinere. Greutatea si silueta nu sunt la libera noastra alegere, le poti influenta, dar nu le poti determina.

Ce nu poate face un medic nutritionist? Sa opreasca un om din mancat. Sau sa slabeasca un om care deja mananca foarte putin (sub 500 cal/zi). Sau sa elimine mancatul emotional, acolo unde pacientul nu e pregatit sa se priveasca, sa-si descopere suferinta.

Daca ar fi existat o metoda medicala, ati fi stiut-o cu totii. Atata vreme cat singura solutie in fata obezitatii este sa le taiem oamenilor stomacul, inseamna ca de fapt nu exista nicio solutie:( Iar eu, ca medic nutritionist, imi declar neputinta si frustrarea: stiu cum functioneaza corpul, dar nu pot sa va ajut cat as vrea.

Sau cat v-ati dori. Ma dor sperantele voastre sfaramate. Insa cel mai mult ma doare „nu stiu”-ul meu. Pentru ca e absurd sa avem leac pentru cancer si SIDA dar sa nu stim cum sa-i scapam pe oameni de obezitate!”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.