Acasă Stirile zilei Stiinta METODA UNICA prin care cercetatorii vor sa identifice GAURILE NEGRE din spatiu!

METODA UNICA prin care cercetatorii vor sa identifice GAURILE NEGRE din spatiu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) de pe Platforma de Fizica de la Magurele au gasit o metoda unica pentru a identifica gaurile negre microscopice.

Potrivit unui comunicat de presa al ISS, identificarea semnaturii propuse de cercetatori ar confirma teoria corzilor (string theory) si ar schimba fizica de azi.

„Contributiile cercetatorilor romani au fost publicate in Journal of High Energy Physics, in Astroparticle Physics, iar un al treilea articol este in curs de publicare intr-o alta publicatie de renume international. Teoriile fizicii actuale spun ca masa minima pe care o poate avea o gaura neagra este de aproximativ 22 micrograme, cunoscuta sub numele de masa Planck. Doar in modelele cu extradimensiuni din teoria corzilor insa valoarea masei Planck poate fi de 1016 ori mai mica. In aceste conditii, ca urmare a interactiunii dintre razele cosmice de energii ultra inalte si nuclee din atmosfera Pamantului, este posibil sa se creeze asa numitele gauri negre microscopice, a caror existenta nu este inca dovedita”, se arata in comunicatul de presa.

Astfel, cercetatorii Octavian Micu, Laurentiu Caramete si Nicusor Arsene propun in articolele publicate o modalitate unica pentru confirmarea dezintegrarii si deci a existentei gaurilor negre cuantice.

Atunci cand razele cosmice de energii ultrainalte interactioneaza cu nuclee din atmosfera Pamantului s-ar forma gauri negre microscopice, care se dezintegreaza instantaneu iar cascadele de particule secundare rezultate in urma dezintegrarii lasa, in opinia cercetatorilor ISS, o amprenta unica.

Teoria corzilor (string theory) este o teorie unificatoare care incearca sa explice toate particulele elementare si fortele fundamentale din univers, modelandu-le ca vibratii ale unor corzi microscopice.

Razele cosmice de energii ultrainalte sunt particule cu energii foarte mari, de cateva ordine de marime mai mari decat energia particulelor produse de LHC, acceleratorul de particule de la Geneva.

Neutrinii sunt particule elementare subatomice, neutre din punctul de vedere electric si care interactioneaza prin intermediul fortei slabe.

Produsi in unele dezintegrari radioactive sau reactii nucleare precum cele din Soare sau din reactoare nucleare, neutrinii pot proveni din surse indepartate: explozii de raze gamma, supernove sau coliziuni dintre stele.

Sursa: agerpres.ro