Birourile decorate cu plante cresc productivitatea angajatilor cu 15%, concentrandu-se mai bine si fiind mai multumiti de mediul lor de lucru.
Cercetatorii spun ca acesta este primul studiu care investigheaza diferentele dintre un spatiu de lucru „verde” si unul decorat minimalist, cu putin mobilier si fara nicio planta, potrivit dailymail.co.uk.
Oamenii de stiinta au studiat efectele includerii plantelor in spatiul de lucru asupra perceptiei calitatii aerului, concentrarii si satisfactiei la locul de munca si au monitorizat gradul de productivitate timp de mai multe luni, in doua cladiri de birouri din Marea Britanie si Olanda.
Potrivit cercetatorului Marlon Nieuwenhuis, seful acestui proiect, studiul sugereaza ca investitiile in decorarea birourilor cu plante va fi recuperata prin cresterea calitatii vietii si a productivitatii angajatilor.
„Simpla imbogatire cu plante a unui spatiu anterior spartan a dus la o crestere a productivitatii cu 15%, o cifra care se inscrie in limitele observate cu ocazia altor studii efectuate in laborator. Aceasta concluzie contrazice filosofia economica si politica actuala, dar si tehnicile moderne de management «simplu», insa cu toate acestea indica o cale catre un mediu de lucru mult mai placut, mai confortabil si mai profitabil”, a declarat Marlon Nieuwenhuis.
Studiul realizat de cercetatori este primul pe aceasta tema desfasurat in cladiri de birouri si spatii de lucru reale, folosite zi de zi, spre deosebire de alte cercetari care au fost efectuate in conditii controlate, in laborator.
In urma studiului, cercetatorii au descoperit ca angajatii din spatiile de lucru decorate cu plante au fost mai satisfacuti de munca lor, au raportat grade mai mari de concentrare si o perceptie pozitiva privind calitatea aerului.
In prezent, oamenii de stiinta incearca sa dezvolte un model de spatiu de lucru cu adevarat inteligent.
„Filosofia minimalista a influentat o gama variata de domenii organizationale. Cercetarea noastra pune sub semnul intrebarii ideea larg raspandita ca ‘mai putin este mai mult’. Uneori, mai putin este doar mai putin”, a spus si profesorul Alex Haslam de la Facultatea de Psihologie din cadrul University of Queensland.
Sursa: mediafax.ro