Acasă Utile Metoda care iti salveaza copilul daca s-a inecat cu ceva! Video

Metoda care iti salveaza copilul daca s-a inecat cu ceva! Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu siguranta ati intalnit situatii in care o persoana adulta sau chiar un copil s-a inecat cu mancare si din aceasta cauza nu mai putea respira.

Daca respiratia nu este reluata dupa doua minute, incep procese de distrugere ireversibila a creierului si moartea este iminenta.

Daca acest lucru se intampla, ideal este fim pe faza si sa cunoastem cateva procedee simple de prim ajutor pentru a salva viata acelei persoane.

Cea mai la indemana metoda sau procedeu este Manevra Heimlich. Este o manevra foarte simpla pe care oricine o poate pune in aplicare in caz de nevoie, noteaza infoalert.

Persoana care o executa se aseaza in spatele victimei punandu-si bratele jurul taliei acesteia. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentru a o putea sustine, in cazul in care aceasta isi pierde cunostinta.

Manevra continua cu pozitionarea unui pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor (sub stern).

Se apuca pumnul cu cealalta mana. Se impinge abdomenul rapid in sus, ceea ce poate determina obiectul sa sara afara. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica.

Manevra se poate repeta pana cand obiectul, iese sau pana cand persoana isi pierde cunostinta.

Daca sufocarea apare la o persoana singura, aceasta isi poate aplica o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pentru ca obiectul sare afara.

Manevra Heimlich la sugari (copii mai mici de 1 an)

Se aseaza copilul cu fata in jos pe antebrat, astfel incat capul acestuia sa vina mai jos ca pieptul (toracele). Se sustine capul copilului cu mana. Nu trebuie sa se acopere gura copilului sau sa se rasuceasca gatul acestuia.

Pentru a scoate obiectul se bate cu mana spatele acestuia de 4 ori, intre cei doi omoplati (scapule).

Daca nu se pot elibera caile aeriene, se sustine capul si se intoarce copilul pe coapsa, cu fata in sus si cu capul spre podea (in jos). Se aplica 2 sau 3 degete pe partea inferioara a sternului si se apasa de 5 ori de jos in sus.

Se cauta obiectul in cavitatea bucala a copilului. Daca acesta se vede trebuie scos. Se pot face doua respiratii gura la gura.

Daca bataile pe spate si apasarea pe piept nu scot obiectul trebuie chemata ambulanta si inceperea manevrelor de resuscitare respiratorie.

Se continua bataile pe spate, apasarile pe piept si respiratiile gura la gura, pana cand copilul da afara obiectul si incepe sa respire de unul singur sau pana cand soseste ambulanta.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos