Muzicoterapia a ajuns sa fie folosita ca tratament al diverselor patologii.  Este exact ce releva un studiu finlandez cu privire la beneficiile cantatului si ale muzicii asupra facultatilor cognitive si emotionale ale creierului, influentand totodata bunastarea sociala.

Ca sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii de la Univesitatea din Helsinki au urmarit timp de noua luni 89 de perechi formate dintr-un insotitor si un pacient cu dementa de la usoara pana la moderata, impartiti in doua grupe.

S-ar parea ca a asculta muzica si a fredona o melodie sunt metode distractive pentru a avea grija de creier, de stimularea memoriei si echilibrarea emotiilor.

Primul grup supus studiului a participat la un program muzical de 10 saptamani bazat pe cantat si ascultat melodii cu care erau familiarizati. Al doilea grup a beneficiat in continuare de ingrijirile obisnuite.

Dupa scurgerea celor noua luni, pacientilor le-a fost testata si evaluata dispozitia neuropsihologica. Pentru oamenii de stiinta scopul urmarit a fost de a determina daca muzica are vreo influenta asupra lor sau tratamentele clasice.

Potrivit rezultatelor, activitatile muzicale contribuie la imbunatatirea diferitelor competente cognitive: memoria in sensul ei obisnuit, memoria de lucru (capacitatatea de a reține informatii pe termen scurt, de cateva secunde/minute pentru a efectua operații mentale asupra informațiilor), functiile executive si de orientare. In plus, trateaza mult mai bine simptomele de depresie, comparativ cu terapia standard.

Terapia prin muzica pentru bolnavii de Alzheimer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.