Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) prognozeaza pentru sfarsitul anului acesta si inceputul anului viitor o iarna atipica, cu treceri bruste, de la o zi la alta, de la temperaturi sub media anuala la unele peste media anuala.

Regimul precipitatiilor va fi si el deosebit fata de iernile obisnuite. In general, acest “sezon rece” va fi mai cald si mai saracacios in precipitatii in zonele de campie, acolo unde agricultura are nevoie de apa, respectiv Campia de Vest, Campia Romana si Baragan.

In nord insa, precipitatiile vor fi excedentare. Adica pleci pe soare tomnatic din Bucuresti si, dupa cinci ore, te trezesti in zapada pana la brau in Ardeal. “in noiembrie ne asteptam la temperaturi mai ridicate decat in mod normal, in special in vest, sud si sud-est. Sfarsitul lunii noiembrie insa ar trebui sa aduca primele precipitatii sub forma de zapada chiar si in sud”, ne-a spus Gabriela Bancila, conform Observator.tv.

In paranteza trebuie sa mentionam ca in acest moment cele mai multe licitatii pentru deszapezire sunt programate pentru finalul lui noiembrie si inceputul lui decembrie. Multe judete nu au anuntat inca licitatii pentru drumurile judetene, in timp ce Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale va face deszapezirea, in zonele unde nu are contracte cu societati private, cu utilaje proprii.

In fine, catre Craciun va ninge la munte, in Transilvania si in Moldova. in rest, iarna va fi foarte zgarcita cu zapada. “In general, intervalele cu vreme foarte rece vor alterna cu cele in care vremea va fi mai calda decat in mod normal”, a explicat meteorologul de la ANM.

Europa va cunoaste si ea o iarna atipica, un anotimp cu temperaturi mai mari decat normalul in tarile riverane Mediteranei si cu frig extrem in nord, unde gerul va fi mai aprig decat de obicei. Va fi frig si in zona vestica a continentului, unde sunt de asteptat ninsori fara precedent. in Rusia va fi, ca de obicei, foarte frig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.