Acasă Timp liber Spiritualitate Mesajul Papei infinge pumnalul in inima lui Charlie! Ce spune Papa despre...

Mesajul Papei infinge pumnalul in inima lui Charlie! Ce spune Papa despre libertatea de exprimare si libertatea religioasa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Papa Francisc a pledat, luni, la intoarcerea de la Manila, pentru „prudenta” in cazul ironiei, subliniind pentru jurnalistii prezenti la bordul avionului sau ca „suntem fiinte umane”.

Joi, in timpul zborului spre Filipine, Papa Francisc a aparat libertatea de exprimare si libertatea religioasa, care, in opinia sa, sunt „drepturi fundamentale”, apreciind ca exista „limite” ce trebuie „respectate”.

El si-a argumentat pozitia atunci, afirmand, sub forma unei glume, „ca, daca un prieten spune lucruri rele despre mama mea, ii pot da un pumn, este normal. Nu poti provoca, nu poti insulta credinta altora, nu o poti lua in deradere”.

Referindu-se la cele 12 persoane ucise in atentatul de la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo, el a condamnat crimele comise in numele religiei. „Nu poti declansa razboaie, nu poti omori in numele religiei! (…) Este o aberatie”, a spus liderul Bisericii Catolice.

„In principiu, se poate spune ca o reactie violenta in fata unei ofense nu este un lucru bun. (…) In teorie, (…) Evanghelia spune: trebuie sa intoarcem si celalalt obraz. In teorie, putem spune ca avem libertatea de a ne exprima. In teorie, suntem cu totii de acord”, a explicat el.

„Dar noi suntem fiinte umane, este nevoie de prudenta. Aceasta este o virtute a coexistentei umane (…). Nu pot sa provoc, sa jignesc in continuu. Riscul este de a primi o reactie nedreapta”, a adaugat el.

„Libertatea de exprimare trebuie sa tina cont de realitatea umana. Din acest motiv, trebuie sa fie prudenta, educata. In teorie, suntem de acord, dar, in practica, sa ne abtinem putin!”, a insistat el.

Sursa: Mediafax