Acasă World Mesajul cutremurator al lui Salman Rushdie, scriitorul condamnat la moarte in numele...

Mesajul cutremurator al lui Salman Rushdie, scriitorul condamnat la moarte in numele islamului, dupa atacul de la publicatia Charlie Hebdo!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O perspectiva interesanta asupra contextului in care s-a derulat atacul islamist asupra redactiei Charlie Hebdo vine din partea unei autoritati in materie: Salman Rushdie, scriitorul britanic de origine indiana, laureat al premiului Booker.

Impotriva sa, fostul lider suprem religios din Iran, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa (un decret) de condamnare la moarte.

Motivul: volumul „Versetele satanice” al lui Rushdie, considerat ofensator la adresa profetului Mohammed.

Rushdie a dat publicitatii, miercuri, o declaratie in urma atacului de la Paris.

Religia, o forma medievala de abandonare a ratiunii, devine o amenintare reala la adresa libertatilor lumii atunci când se combina cu armele moderne (…)

Acest totalitarism religios a provocat o mutatie mortala in inima Islamului si vedem consecintele tragice astazi, la Paris.

Sunt alaturi de Charile Hebdo si asa trebuie sa fim cu totii, pentru a apara arta satirei care a fost intotdeauna o forta a libertatii impotriva tiraniei, necinstei si prostiei.

Respectul pentru religie a ajuns sa insemne „teama de religie”. Religia, la fel ca alte idei, merita sa fie criticata, satirizata si, da, tratata fara teama cu lipsa de respect”.

Sursa: PaginadePolitica.ro