Papa Francisc a salutat duminica adoptarea de catre 195 de tari, sambata, la Paris, a unui acord fara precedent de lupta impotriva incalzirii globale si a facut apel de a se acorda atentie celor „mai vulnerabili”, afectati mai mult de dezastrele climatice, informeaza agentia France Presse.

„Conferinta climatica abia s-a incheiat la Paris printr-un acord pe care multi il califica drept istoric”, a spus Jorge Bergoglio in timpul rugaciunii ‘Angelus’ din Piata San Pietro, noteaza Agerpres.

„Aplicarea sa va necesita un angajament unanim si o implicare generoasa din partea tuturor”, a rostit papa Francisc cu un aer grav.

Sanctitatea Sa a dorit sa fie garantat acest cadru si sa se acorde o atentie particulara viitorului „populatiilor cele mai vulnerabile”.

„indemn comunitatea internationala in totalitatea sa sa continue cu atentie drumul inceput, in sensul unei solidaritati, care sa devina din ce in ce mai activa”, a spus Suveranul Pontif.

Duminica trecuta, papa Francisc facuse apel la participantii la summit-ul COP21 sa dea dovada de curaj si sa adopte decizii importante pentru generatiile viitoare.

„Ce fel de lume vrem sa oferim celor care vor veni dupa noi, copiilor care cresc”, a intrebat Papa Francisc, revenind la continutul enciclicei sale asupra mediului publicata in primavara acestui an si intitulata „Laudado si”.

„Pentru binele casei comune, noi toti si generatiile viitoare, toate eforturile ar trebui sa fie intreprinse la Paris pentru atenuarea efectelor schimbarilor climatice, si, in acelasi timp, pentru lupta impotriva saraciei si pentru a face sa sporeasca demnitatea umana. Ambele optiuni merg impreuna”, a insistat Suveranul Pontif.

La sfarsitul lunii noiembrie, Jorge Bergoglio a considerat ca apartine guvernelor datoria sa adopte „acum ori niciodata” un acord privind protectia mediului si ca omenirea pare la un pas de sinucidere daca ele nu determina o inversare a cursului acestor evolutii.

Dupa ani de negocieri extrem de dure, un acord a fost convenit sambata seara la Paris, la cea de a 21-a conferinta ONU privind schimbarile climatice. Acest acord are ca scop sa diminueze incalzirea globala cu cel putin doua grade Celsius in raport cu nivelul din epoca pre-industriala, noteaza AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.