Papa Francisc afirma intr-un interviu aparut joi in saptamanalul francez Paris Match ca oamenii trebuie „sa inceteze sa se mai inchine banului”. Potrivit suveranului pontif, „capitalismul si profitul nu sunt diabolice daca nu sunt transformate in idoli, daca raman doar instrumente”, relateaza AFP.

„In schimb, daca banii si profitul cu orice pret devin fetisuri adorate, daca la baza sistemului nostru social si economic sta lacomia, atunci societatea noastra se indreapta spre ruina”, a adaugat papa.

Suveranul pontif considera ca „oamenii si intreaga creatie nu trebuie sa fie in serviciul banului: consecintele a ceea ce este gata sa se intample sunt sub ochii nostri, ai tuturor”, a spus el.

Omenirea trebuie sa renunte sa se inchine banului si sa puna din nou in centru persoana umana, demnitatea sa, binele comun, viitorul generatiilor care vor popula Terra dupa noi”, a adaugat papa Francisc pentru care una din temele preferate este protejarea planetei, conform Agerpres.

Vorbind despre actualele conflicte, indeosebi cele din Siria si Irak, suveranul pontif a facut un apel la o actiune pe masura urgentei situatiei, fara a uita insa atentia acordata „cauzelor”.

„Sa ne intrebam de ce exista atat de multe razboaie si violente…Sa nu uitam ipocrizia celor puternici ai planetei, care vorbesc de pace, dar care, pe ascuns, vand arme”, a mai spus papa, recomandand „realizarea unor modele de dezvoltare economica menite sa plaseze in centru fiinta umana, si nu banul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.