Acasă Stirile zilei Medicul Sylvia Hoisie, „mama Polidinului“, dezvaluiri despre noul coronavirus: „Virusul acesta este...

Medicul Sylvia Hoisie, „mama Polidinului“, dezvaluiri despre noul coronavirus: „Virusul acesta este agresiv! In viata mea nu m-am spalat atat de des pe maini”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul Sylvia Hoisie (93 de ani) a facut parte din echipa care a inventat Polidinul, produs 100% romanesc la care s-a muncit vreme de sase ani. Specialistul a vorbit pentru Adevarul despre agresivitatea virusului care a cuprins intreaga planeta, dar si despre alte epidemii.

Adevarul: Doamna doctor, cum ati ajuns sa lucrati in domeniul Bacteriologiei?

Sylvia Hoisie: In anul 1952, dupa examenul de stat, am fost repartizata de Ministerul Sanatatii la Institutul Cantacuzino, pentru ca specialitatea pe care am absolvit-o la Medicina era Igiena. in timpul facultatii, am lucrat ca interna la spitalele din Iasi, la un spital de medicina interna si la cel de boli contagioase, unde am inceput sa inteleg si sa-mi placa medicina. Totusi, la absolvire, nu am ales Spitalul de boli contagioase, ci laboratorul si asa am ajuns la Institutul Cantacuzino din Iasi, o sectie a celui de la Bucuresti.

Cum de s-a ajuns ca o filiala sa realizeze Polidinul?

In strainatate, in tari precum Franta, Germania, Elvetia, chiar si Polonia, se foloseau preparate imunostimulatoare pentru cresterea imunitatii, pentru ca organismul sa poata lupta impotriva infectiilor bacteriene. si asa a aparut ideea ca si la noi, la Iasi si Bucuresti, sa se incerce producerea unui asemenea preparat. La Iasi, din colectivul care a inceput cercetarile faceau parte patru persoane, dar la Bucuresti erau mai multi. Eram cu totii foarte tineri, media de varsta fiind in jur de 25-26 de ani, si plini de chef de lucru.

Cat a durat pana cand sa realizati produsul care a revolutionat lumea medicala romaneasca?

Dupa sase ani de munca s-a reusit obtinerea acestui preparat pe care l-am numit Polidin. Acest medicament-minune, pe care aproape cu totii l-am utilizat in copilarie, nu se mai produce.

Credeti ca ar fi folosit Polidinul in epidemia de coronavirus? Polidinul ar fi putut sa fie un adjuvant intr-un tratament. Polidinul ar ajuta sa creasca rezistenta organismului. Noi recomandam Polidinul, intre altele, in scoli. Se stia ca perioada de gripa apare in toamna si copiii au fost injectati cu Polidin, cu rezultate foarte bune.

Ati avut voluntari pentru testarea lui?

Noi am lucrat la inceput pe animale, iar dupa o perioada am reusit sa avem voluntari. Dar vreau sa sa spun ca si noi, cei care lucram, ni l-am injectat sase zile la rand cate 2 mililitri si toate reactiile au fost bune. si asa am primit dreptul de a-l produce. Nu este usor sa produci un vaccin. Nu poti sa bati din palme. Va dura pana cand se va prepara un vaccin impotriva coronavirusului. Trebuie sa gasesti voluntari pe care sa-i injectezi, dupa care se vor putea urmari reactiile acestora la vaccin, precum si cati din cei vaccinati se vor imbolnavi.

Credeti ca Romania mai are specialisti de talia dumneavoastra?

Daca mai functiona Institutul Cantacuzino, care era de cercetare si productie, s-ar fi putut da o mana de ajutor pentru obtinerea unui tratament si poate si a unui vaccin. Pentru ca idei exista. Dar, din pacate, din Institutul Cantacuzino de la Iasi a ramas doar o cladire care intra in pamant. O cladire cu lacat.

Ce puteti sa ne spuneti despre virusul care a inspaimantat omenirea? Acest virus s-ar parea ca este o mutatie foarte agresiva a unui alt virus. Corpul uman nu-l recunoaste si nu poate produce atat de repede anticorpi. Dar, cu timpul, ei se vor produce si insusi omul care se imbolnaveste va putea sa lupte impotriva lui. Virusul acesta este agresiv prin aceea ca are o transmitere rapida.

Credeti ca autoritatile din lumea intreaga au luat masuri cu intarziere? Autoritatile trebuia sa intervina mai repede. Spre exemplu, Festivalul de la Venetia din Italia s-a inchis foarte tarziu. Lumea nici nu a inteles la inceput despre ce-i vorba. Se credea ca este un fel obisnuit de gripa, putin mai agresiva.

in mediul online apar tot felul de stiri. Una dintre ele spune ca acest virus ar fi fost creat in laborator. Arata a virus creat in laborator? Nu pare a fi un virus creat in laborator. Poate sa fie o mutatie a unui virus aparut la liliac si transmis de acesta altui animal. si gripa spaniola a fost provocata de un virus aviar, transmis la om. in acea vreme nu existau laboratoare moderne ca sa putem spune ca s-ar fi creat acolo.

Despre razboiul biologic ce ne puteti spune? Ce au scris studiile de specialitate? Razboiul biologic a fost practicat, dupa unii autori, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Noi am lucrat in Institutul Cantacuzino, spre exemplu, cu o tulpina microbiana, despre care lucrarile de specialitate spuneau ca ar fi fost folosita in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Microbul producea doar o stare de astenie si oamenii nu mai aveau putere sa faca nimic timp de sase luni. A produs cateva epidemii mici in Romania, in anii 60, transmise de rozatoare.

Cum a ajuns tulpina in institut? Noi am avut in pastrare aceasta tulpina microbiana izolata de la rozatoare si care cred ca se afla si acum la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Ati avut de-a face in timpul vietii cu mai multe epidemii. Da, in copilarie, cand am fost in Transnistria, unde am fost deportata, bantuia epidemia de tifos exantematic. Am locuit in conditii precare, ne-au napadit paduchii, era foamete, frig si nu aveam apa, asa ca aceasta molima a afectat multa lume. Multi oameni au murit, si multi altii s-au imbolnavit, inclusiv tatal meu, dar mie nu mi-a fost frica. Foarte greu a fost pentru noi toti. Ca interna de spital ne-am confruntat cu epidemii de scarlatina, rujeola, poliomelita dar nu erau asa de agresive ca aceasta de acum.

Acum va luati masuri de protectie? Eu nu mai ies deloc din apartament, sunt ajutata de prietene. Dar va marturisesc ca in viata mea nu m-am spalat atat de des pe maini. Am lucrat din timpul facultatii la spital. Imediat dupa razboi erau conditii grele, nu erau conditiile de igiena de astazi, dar nu m-am imbolnavit niciodata. Noi, la oras, avem apa potabila, dar ce fac cei din mediul rural? Cum se spala fara apa curenta? Este trist.

SURSA: ADEVARUL.