Acasă Sanatate Medicamentele consumate de milioane de romani favorizeaza cancerul de colon!

Medicamentele consumate de milioane de romani favorizeaza cancerul de colon!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cancerul de colon devine o boala din ce in ce mai raspandita, cauzata in principal de antibiotice care, luate pe termen lung, au un impact semnificativ in corp. Unul dintre riscurile la care te supui este faptul ca acestea au ca efect eliminarea bacteriilor din colon. insa, odata cu bacteriile care cauzeaza infectia, sunt inlaturate si altele care sunt benefice organismului.

in 2014, cercetatorii au realizat studii care arata clar legatura dintre riscul mare de a face cancer de colon si administrarea de antibiotice.

Totodata, studii anterioare au aratat ca persoanele cu o diversitate mica a bacteriilor din colon sunt predispuse la aceasta boala.

Modificarea microbiomului, care este un ecosistem de microbi si bacterii in tractul nostru intestinal, reduce rezistenta la bacterii, fapt care duce la dezvoltarea formațiunilor precanceroase ale colonului, cunoscute sub numele de polipi, conform specialistilor, scrie divahair.

Polipii din tractul intestinal sunt mase mici de celule care se pot dezvolta pe mucoasa colonului. Desi, in mod normal, nu au efecte negative in corp, acestia pot prevesti cancerul colorectal, care include atat cancerul de colon, cat si cancerul de rect.

S-au facut studii in perioada 2004-2010, publicate in revista Gut, in care au fost implicate mai mult de 16.000 de femei cu varsta de peste 60 de ani. Rezultatele au aratat ca participantele care au luat antibiotice timp de doua luni sau mai mult sunt mai expuse riscului de a dezvolta polipi colonici.

Potrivit site-ului Mercola.com, persoanele cu varsta intre 20 si 30 de ani care iau antibiotice pe o perioada de cel putin doua luni au un risc cu 36% mai mare de a face polipi pe colon, iar cele cu varsta intre 40 si 50 de ani au cu 70% mai multe șanse sa se confrunte cu aceasta problema.
Factori de risc in apariția cancerului de colon

Conform specialistilor, in afara de antibiotice, sunt si alte cauze care contribuie la aparitia cancerului de colon:

consumul excesiv de carne procesata, bogata in grasimi și saraca in fibre (bacon, sunca, salam, hot-dog, carnaciori care contin conservanti chimici)
varsta inaintata
istoricul medical al pacientului sau al familiei acestuia
afectiuni intestinale inflamatorii (colia ulcerativa, boala Crohn)
stilul de viata sedentar
diabetul
obezitatea
fumatul
consumul excesiv de alcool

Simptomele cancerului de colon

diaree, constipatie, modificari ale consistentei scaunului, care dureaza mai mult de 4 saptamani
sangerare rectala sau sange in scaun
disconfort abdominal in mod frecvent, cum ar fi crampe, gaze sau durere
senzația de golire incompleta dupa scaun
slabiciune sau oboseala
pierdere in greutate inexplicabila

femeie tinandu-se de burta

Daca observi orice simptom care poate prevesti cancerul de colon, precum sange in scaun sau modificari ale tranzitului intestinului care persista, este recomandat sa-ti faci programare la doctor.