Acasă Stirile zilei Masuri fara precedent! Politistii vor sa traga fara somatie! Romania risca sa...

Masuri fara precedent! Politistii vor sa traga fara somatie! Romania risca sa devina stat politienesc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sinuciderile a patru politisti in doar doua saptamani au reusit sa determine sindicatele din domeniu sa ceara schimbarea fundamentala a statutului politistului.

Sindicatele considera ca tragediile au avut loc din cauza lipsei de autoritate a agentilor si vor pleda pentru uzul de arma fara somatie. Presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), Iulian Surugiu, si-a exprimat indignarea fata de lipsa de reactie a autoritatilor dupa ce patru politisti s-au sinucis in doar doua saptamani. Acesta considera ca stresul provocat de problemele financiare si de lipsa de autoritate a politistilor au condus la asemenea drame, acuzand, totodata, si ineficienta psihologilor din MAI, scrie ziarulring.

“Exista foarte mult stres in meseria de politist, din pacate. Cand un politist cere o carte de identitate pentru legitimare, omul de rand intreaba «de ce, pentru ce?». Nu exista asa ceva in nicio tara. Autoritatea politistului roman este slabita din cauza legislatiei, asadar, reglementarile privind uzul de arma trebuie modificate. Acum, daca un politist foloseste arma din dotare, este cercetat penal. Ganditi-va apoi ca orice cetatean poate sa-i faca plangere unui politist, iar cand incepe urmarirea penala impotriva lui este pus la dispozitie. Asta inseamna ca politistul ramane cu un salariu de 1.200 de lei. Avem politisti pusi la dispozitie de noua ani, familiile lor sunt tracasate, iar ei sunt hartuiti doar pentru ca au incercat sa-si faca treaba”, ne-a declarat Iulian Surugiu.

Presedintele SNAP ne spune ca a cerut Ministerului Afacerilor Interne ca din septembrie sa se constituie un grup de lucru pentru modificarea fundamentala a statutului politistului. “Nu poti sa te joci cu viata ta. Atunci cand opresti un conducator auto si il vezi ca nu vrea sa-ti dea permisul, ca mai cauta ceva prin torpedou, tu, ca politist, poti sa te gandesti ca ala cauta ori un cutit, ori o bata, ori un pistol sa te omoare.

In SUA, daca te-a oprit, trebuie sa ai actele masinii si permisul la parasolar, iar daca le ai cumva in buzunar, esti obligat sa-i ceri voie ofiterului sa le scoti. Daca nu se procedeaza asa, politistul american trage direct, acolo nu exista alta varianta. La noi, in noul statut al politistului trebuie prevazut ca atunci cand un om al legii considera ca viata ii este pusa in pericol sa poata folosi armamentul din dotare, chiar daca va trage initial in stomac sau la picioare.

Ca sa ajungem acolo, in primul rand va trebui sa avem toate masinile echipate cu camere de luat vederi, inclusiv la umarul politistului, iar probele vor exista categoric”, a mai afirmat Iulian Surugiu.

Maria Andreescu, directorul Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania (APADOR-CH), ne spune ca prevederile actuale privind uzul de arma limiteaza abuzurile. “Mie nu mi se pare ca sunt excesive procedurile ulterioare uzului de arma pentru ca folosirea armamentului este, pana la urma, un lucru extrem. Despre dotarea cu camere pe uniforme, pe masini, ma indoiesc ca se va face acest lucru prea curand, atata vreme cat nici macar ecusoane nu au. Acum un an, ministerul ne-a raspuns ca nu sunt bani pentru ecusoane si era vorba de o suma mai mica, 7.000 de euro”, ne-a declarat Maria Andreescu.

Benefiile politistilor au fost diminuate

“Politistii nu isi permit sa mearga in concedii cu familiile, nici macar doua saptamani, din cauza situatiei financiare. Primele de vacanta au fost taiate, la fel si al 13-lea salariu. La ora actuala, salariul mediu al unui agent de politie este de 1.600 de lei.”,

“Un ofiter de politie cu functie de conducere primeste pentru chirie in Bucuresti 2.000 de lei, in timp ce un agent de politie primeste doar 400 de lei. La fel si sporul de antena, un ofiter ia dublu fata de un agent de politie. Toate sporurile vor trebui introduse in solda de baza, exact cum s-a procedat si la procurori acum sapte ani.”.