Acasă Stirile zilei MASURA RADICALA luata de SPANIA dupa ATENTATELE TERORISTE de la PARIS!

MASURA RADICALA luata de SPANIA dupa ATENTATELE TERORISTE de la PARIS!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anuntat ca va apara o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spatiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatantilor islamisti care se intorc in Europa. 

„Vom apara instaurarea controalelor la frontiere si este posibil, prin urmare, sa fie necesara modificarea tratatului Schengen”, care prevede libertatea de circulatie in spatiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, inaintea unei reuniuni ministeriale pe aceasta tema la Paris. „Mobilitatea din Uniunea Europeana faciliteaza deplasarile (jihadistilor) spre orice tara si de asemenea spre tara noastra”, a adaugat el, subliniind ca aproape 3.000 de combatanti originari din Europa s-ar putea intoarce si ar reprezenta o amenintare. Apreciind ca aproape 20 la suta dintre ei sunt deja in Europa, ministrul de Interne subliniaza ca „sute de persoane de acest fel se pot deplasa liber prin Europa”.

De aceea, Madridul vrea instaurarea „unor controale care sa nu fie contrare principiului liberei circulatii, dar al caror scop sa fie ca persoanele care prezinta riscuri sau asupra carora exista indoieli intemeiate ca ar putea fi teroristi (…) sa nu foloseasca libertatea de circulatie in detrimentul libertatii si securitatii noastre”.

„Suntem in eterna dezbatere intre libertate si securitate”, a adaugat ministrul, apreciind ca cea de-a doua trebuie sa fie pe primul loc „atunci cand un drept fundamental, dreptul la viata, este in pericol”.

El a amintit ca Spania lucreaza la un fisier al pasagerilor curselor aeriene, care genereaza rezerve in randul opozitiei socialiste.

O reuniune este prevazuta zilele urmatoare in Spania intre membrii Guvernului si opozitie, pentru a examina noi masuri impotriva terorismului, in special impotriva recrutarii de combatanti pe retelele de socializare.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos