Acasă Sanatate Marturisirile oamenilor care au fost in moarte clinica! Ce au raspuns la...

Marturisirile oamenilor care au fost in moarte clinica! Ce au raspuns la intrebarea: „Ce simti cand mori?”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Frica de moarte a dat nastere curiozitatii oamenilor care au pus o serie de intrebari cu care ne identificam in totalitate. Cum este dincolo sau ce simti cand mori sunt doar doua dintre intrebarile pe care, cu siguranta, la un moment dat, ni le punem cu totii. Cel putin referitor la cea de-a doua intrebare au incercat sa ofere cateva lamuriri oameni care au trecut prin experienta mortii clinice. 

Afla, asadar, ce simti cand mori, asa cum rezulta din relatarile persoanelor care au cunoscut aceasta experienta!

In 2012, mijlocasul Fabrice Muamba, care activa la echipa engleza Bolton Wanderers, s-a prabusit in mijlocul terenului in timpul unui meci de fotbal. Cauza a fost un atac de cord, care a fost urmat de disparitia semnelor vitale si de moartea clinica. Din fericire, Muamba a supravietuit si a putut povesti ceea ce s-a intamplat cu el in perioada in care a fost in moarte clinica. In acele momente, a simtit o ameteala profunda, aproape ireala, si a avut senzatia ca alearga in interiorul corpului unei alte persoane. Senzatia de durere lipsea, insa, cu desavarsire.

O experienta similara i-a fost dat sa traiasca si unui farmacist din secolul al XVIII-lea in timpul unei punctii venoase, reusind astfel sa se inscrie si el pe lista celor care, ulterior, au putut sa ne dea raspunsul la intrebarea “Ce simti cand mori?”. Punctia venoasa era folosita de medicii vremii in scopul scaderii febrei. In timp ce medicii ii luau sange, farmacistul si-a pierdut constienta si a “vazut” o lumina pura si stralucitoare care i-a dat senzatia ca se afla in Rai.

Cu 15 ani in urma, cercetatorul Sam Parnia si echipa lui au intervievat 63 de pacienti de la Spitalul General din Southampton, care fusesera resuscitati dupa un atac de cord. Doar sapte dintre ei si-au putut aminti ce au simtit in perioada in care nu au fost constienti. Acestia avusesera senzatia ca se afla intr-un spatiu de unde nu se mai puteau intoarce, simtisera o pace profunda si un singur pacient a relatat ca s-a “vazut” sarind de pe un munte.

Cercetarea a continuat pe pacienti din 15 spitale americane si europene. Doi dintre pacientii care au fost in moarte clinica si apoi resuscitati au putut da raspunsul la intrebarea “ce simti cand mori?”, povestindu-si experientele traite in afara corpului. Unul dintre ei a relatat ca a “vazut” o femeie care statea intr-un colt al incaperii si ii facea semn sa vina spre ea. In momentul in care a ajuns langa ea, pacientul a privit in jos si s-a vazut pe el insusi inconjurat de cadre medicale care incercau sa-l resusciteze. Celalalt pacient care se aflase in moarte clinica povesteste ca a avut senzatia ca s-a inaltat la nivelul tavanului, iar de acolo privea cum o asistenta si un doctor incercau sa-l readuca la viata.

Desi studiile au avut in prim plan doar oameni care “au murit” in urma atacurilor de cord, este linistitor totusi sa stii ca moartea nu vine insotita de durere fizica. Lumina stralucitoare, senzatia placuta de eliberare, de liniste, de pace interioara de carea poate multi nu au avut parte in aceasta viata, sentimentul patrunderii pe un taram nepamantean si, ocazional, cel al parasirii corpului sunt relatate ca fiind cele mai frecvente senzatii in timpul unei morti clinice. Asadar, frica de moarte este complet nejustificata.

sursa: onlinereport.ro