Acasă Multimedia MARTURII SOCANTE despre suferintele romanilor din Basarabia! Foametea din 1946-1947! VIDEO DOCUMENTAR

MARTURII SOCANTE despre suferintele romanilor din Basarabia! Foametea din 1946-1947! VIDEO DOCUMENTAR

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Foametea din anii 1946-1947 din Basarabia a fost o perioada de deprivare alimentara majora, consecinta a unui complex de cauze: distrugerile agriculturii provocate de razboi, seceta, impactul determinant al masurilor sovietice de supracolectare de produse alimentare, distrugerea modului traditional de viata, ascunderea adevarului despre situatia reala si lipsa de reactie a statului fata de nevoile oamenilor.

Caracterul global al colectarii produselor alimentare (pe langa grau se colectau si alte seminte de culturi vegetale, care puteau fi utilizate in alimentatie) de la populatia rurala, sub forma unei impuneri economice foarte mari ce includea prestari ce nu puteau fi acoperite de gospodariile taranesti, a dus la epuizarea oricarei surse de existenta. Situatia a fost si mai grea in partea de sud, unde atat seceta a fost mai puternica cat si recoltele mai mici.

Vezi VIDEO DOCUMENTAR AICI!

Rezervele de grau au fost epuizate inca din 1945. Comisarii au maturat in toamna anului 1946 toate produsele alimentare din podurile si hambarele cetatenilor. Conducerea URSS considera ca respectivele masuri nu sunt indeajuns de stricte, astfel gospodariile taranesti avand asa-numite “datorii” de predare a produselor catre stat catre anul 1947, cu adevarat colosale.

La punctele de alimentare, infiintate in sate in iarna 1946/47, norma de paine se dadea de regula, numai in cazurile cand aceste sate dadusera in prealabil cotele de cereale cerute de catre stat. Foametea cea mai dura a durat aproximativ 10 luni pana a aparut recolta anului 1947, astfel ca spre sfarsitul acestui an, proportiile mortalitatii incep treptat sa se reduca.