Directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu a declarat ca urmeaza un cutremur de mare adancime.

Marmureanu crede insa ca un seism mai mare de 7,5 grade pe scara Richter nu se va produce prea curand pe teritoriul tarii noastre. Insa, in cazul unui cutremur de suprafata ca cel din 4 martie 1977, bucurestenii vor simti mult mai violent seismul.

„In Bucuresti, trebuie construite cladiri rigide, in Focsani cladiri gen trestie. (…) Viitorul mare cutremur va afecta putin Capitala. Mai mult de 15-20% nu va afecta Bucurestiul, dar nu stim cum se vor comporta acele cladiri care au fost afectate si la 4 martie ca sunt foarte multe la care s-a pus doar niste mortar, nu s-au reparat stalpii corect. Problema mare sunt cladirile vechi ce au suferit avarii de-a lungul anilor”, a declarat Marmureanu la Romania TV.

„Foarte multe cladiri au fost construite folosindu-se calcule ca in Occident, pentru cutremurele de suprafata. Vom vedea cum se vor comporta in cazul unui cutremur de mare adancime”, a continuat directorul onorific al INFP. 

In luna decembrie, in Romania s-au produs 15 cutremure in zona seismica Vrancea, cu magnitudini cuprinse intre 2,5 si 4,5 grade pe scara Richter.

Cel mai puternic seism din acest an a avut loc in seara zilei de 22 noiembrie in zona Vrancea si a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adancime de 39 kilometri si a fost resimtit si la Bucuresti.

Sursa: jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.