Acasă Politic Marko Bela: maghiarii nu vor Transilvania, ci drepturi egale cu romanii

Marko Bela: maghiarii nu vor Transilvania, ci drepturi egale cu romanii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vicepremierul Marko Bela a declarat, joi, la Târgu Mureş, că Transilvania este proprietatea tuturor, a celor care trăiesc în această zonă, iar românii şi maghiarii trebuie să aibă aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul.

Marko Bela a declarat în faţa a aproximativ 3.000 de persoane strânse la statuia Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii nu sunt „chiriaşi” în municipiu.

Au trecut 164 de ani de la Revoluţia ungară de la 1848 şi de atunci a trebuit, din nou şi din nou, să luptăm pentru libertate. Astăzi, mai trebuie să luptăm pentru învăţământ în limba maternă. Să avem şcolile noastre, să avem secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru ca medicul să poată vorbi în limba maghiară cu pacientul. Unii au obosit să lupte, iar alţii au zis că nu mai are rost să luptăm. Mesajul nostru, al celor care am ales să rămânem aici, să trăim şi să muncim aici, al celor care mai avem credinţă este că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu pot să ne facă să tăcem, nu suntem chiriaşi în oraşul nostru,

a spus Marko Bela.

El a adăugat că reprezentanţii UDMR sunt la Bucureşti nu ca să tacă, ci să ajute şi vor ca ţara să meargă înainte şi să ieşim din criză, pentru că acesta este „interesul maghiarilor şi românilor, deopotrivă”.

Dar nu e de ajuns să colaborăm, ne asumăm coaliţia pentru guvernarea ţării numai dacă această colaborare este reciprocă. Numai aşa mergem mai departe în coaliţie, dacă interesele maghiarilor sunt respectate, pentru că ele nu ştirbesc drepturile românilor. Noi putem acţiona independent, să luăm decizii în legătură cu învăţământul în limba maghiară. Nu avem nevoie de paznici. Acum, de 15 martie, trebuie să ne amintim că prin divizarea noastră nu se întâmplă nimic, numai împreună putem face ceva. Numai atunci vom fi puternici dacă suntem uniţi. Noi respectăm trecutul, prezentul şi viitorul altora şi ne aşteptăm la acelaşi lucru şi din partea acestora,

a spus Marko.

Ulterior, Marko Bela a afirmat în faţa presei că românii şi maghiarii trebuie să aibă aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul, întrucât „drepturile acordate maghiarilor nu privează de niciun drept cealaltă comunitate”.