Companiile HP si SIVECO sunt marii beneficiari ai contractelor prin care s-ar fi scurs banii. Explicatiile date de trei dintre presedintii CNAS se bat cap in cap.

Unul dintre ei a „detonat” bomba la DNA, iar ceilalti doi spun ca investitia este ca la carte! Controversatul Sistem Informatic (SIUI) al Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS) – menit sa puna in buna ordine sistemul de sanatate publica si sa opreasca furtul din contributiile romanilor- a fost implementat anevoios, pe o caruta de bani publici si cu o serie de intarzieri nejustificate, toate aceste aspecte ajungand in 2012, urmare unor sesizari, in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie.

Principalul beneficiar al acestor contracte este renumita companie de IT, Hewlett Packard (HP), dar si un client vechi al afacerilor prospere cu statul: SIVECO Romania. In total, suma pe care specialistii Guvernului au pus-o sub un mare semn de intrebare, si care ar intra la posibile fapte de natura penala, respectiv abuz in serviciu contra intereselor publice, este de aproximativ 47 de milioane de euro.

Cum a inceput marea combinatie cu banii de la Casa

Dupa ce in 2012, controlul Curtii de Conturi la Casa de Asigurari de Sanatate a culminat cu sase sesizari facute de Doru Badescu, presedintele de atunci al CNAS, in 2013, raportul Corpului de Control al Primului Ministru a deschis din nou „Cutia Pandorei” de la CNAS. Astfel, in urma amplului control guvernamental, semnat de secretarul de stat Ion Lazar, DNA a fost sesizata, din nou, pentru a cerceta o serie de fapte cu eventuale conotatii penale, depistate la CNAS, incepand cu anul 2001 si pana la data finalizarii controlului (n.r.-2013), perioada in care la conducerea institutiei s-au succedat, rand pe rand, Eugeniu Turlea, Cristian Celea, Cristian Vladescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duta si Doru Badescu.

Intarzieri mari, penalizari zero

Marea frauda sesizata in raportul guvernamental se refera la derularea contractului pentru construirea si operarea „Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor de sanatate din Romania” (SIUI), sistem care desi a costat enorm, a avut sincope, incepand de la implementare si culminand cu modul dubios de finantare.

Ca urmare a verificarilor efectuate de Corpul de Control s-a constatat, ca, desi, potrivit documentatiei de licitatie, perioada de valabilitate a ofertei de implementare a sistemului informatic al Casei, castigat de Compaq Cumputer in anul 2000, a fost de maximum 60 de zile, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a incheiat contractul cu Compaq Computer abia pe 3 iulie 2002, cu o intarziere de aproximativ doi ani si jumatate de la data desemnarii ofertei castigatoare.

Mai mult, asa cum reiese din raportul Corpului de Control, conform procesului verbal din 2000, Compaq, firma contractanta a promis ca va furniza in 18 luni un sistem functional, „la cheie”. Cu toate acestea, intarzierile uriase ale Compaq nu au fost sub nicio forma penalizate.

Mari semne de intrebare sunt ridicate si in ceea ce priveste documentatia de atribuire, lucru care a condus la neasigurarea finantarii de catre furnizor pana la predarea „la cheie” ulterior, CNAS preluand finantarea proiectului prin bugetul de venituri si cheltuieli proprii.

Preluarea contractului de catre HP, in defavoarea bugetului

In anul 2003, ca urmare a fuziunii dintre COMPAQ Computer si Hewlett Corporation, controversatul contract a fost preluat de HP Romania SRL. Inca de la preluarea de catre HP, ar fi aparut si primele probleme care aveau sa se rasfranga asupra bugetului CNAS. Mai exact, transferul catre HP s-a facut fara a se diminua valoarea contractului si trebuiau reduse mai multe taxe, tinand cont de faptul ca cele doua companii aveau statut diferit, una avand calitatea de persoana juridica din strainatate, iar cealalta din Romania.

Stersaturi si corecturi „pe fata”

Specialistii din Corpul de Control al Guvernului, care au monitorizat activitatea CNAS, aveau sa constate si corecturi/ stersaturi (cu pasta alba) in ordonantarile de plata, desi legea spune clar ca „in documentele justificative si in cele contabile nu sunt admise stersaturi, modificari si alte asemenea procedee, fara instiintare clara in acest sens”. Implementarea SIUI ne-a costat pe toti aproximativ 120 de milioane de euro, fara TVA, insa, chiar daca a ajuns sa functioneze in prezent, Corpul de Control al premierului Ponta aprecia, in 2013, ca nu exclude varianta „sifonarii”, prin zeci de acte aditionale, a unei sume de aproximativ 47 de milioane de euro. Ca atare, specialistii Executivului au concluzionat ca acest contract dubios trebuie sa ajunga neaparat pe mana procurorilor anticoruptie.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.