Acasă Stirile zilei Stiinta Marea Neagra este plina de COMORI! Exploratorii marini vor realiza HARTA COMORILOR!

Marea Neagra este plina de COMORI! Exploratorii marini vor realiza HARTA COMORILOR!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se spune ca Marea Neagra este plina de comori: de la corabii antice scufundate, amfore si sarcoface pana la nave din secolele trecute.

Exploratorii marini impreuna cu geologii vor scana Marea Neagra, realizand o harta cu toate epavele, asezarile disparute in ape si locatiile in care se vor descoperi artefacte sau poate chiar adevarate comori.

Proiectul este unul cat se poate de serios, specialistii de la Institutul de cercetare GeoEcoMar primind fonduri europene fr 1,5 milioane euro pentru acest proiect de intocmire a unei harti cu toate artefactele din adancuri.

Va fi adevarat repertoar arheologic, inclusiv cu obiective dedicate vizitarii prin expeditii organizate in Marea Neagra pentru turistii pasionati de scufundari, istorie si comori.

O parte din artefactele gasite vor fi scoase la suprafata si expuse la Muzeul de Istorie Constanta.

Nu este exclus sa fie descoperite intregi sit-uri arheologice ale unor asezari de la malul marii, disparute sub ape.

Pentru cartografiere se va utiliza un sonar ce poate fi lansat chiar la 1000 de metri adancime si care va fi ghidat de pe o nava de cercetari marine.

Din primavara 2014 se vor efectua explorari de cercetare si cartografiere sistematice, incepand de la Capul Kaliakra la Capul Midia, iar la final va fi intocmita si harta comorilor din aceasta zona a Marii Negre.

Sursa: hartacomorii.blogspot.ro