Acasă Stirile zilei Marea Britanie a cheltuit pentru afacerea Assange peste un milion de lire...

Marea Britanie a cheltuit pentru afacerea Assange peste un milion de lire sterline

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Marea Britanie a cheltuit peste un milion de lire sterline, mai exact 1,57 milioane de dolari, pe afacerea legata de fondatorul controversatului site WikiLeaks, Julian Assange, potrivit unor experti citati de publicatia Daily Mail.

In estimarea lor, acestia au luat in considerare costurile procedurilor juridice in dosarul extradarii lui Assange in Suedia, care se afla in atentia justitiei londoneze de la sfarsitul anului 2010, precum si cheltuielile cu politia, inclusiv patrulele la intrarea in Ambasada Ecuadorului din Londra, unde australianul de 41 de ani se ascunde de la cererea depusa pentru azil politic la 19 iunie.

De indata ce va indrazni sa paraseasca teritoriul Ambasadei Ecuadorului, fondatorul WikiLeaks risca sa fie arestat si extradat in Suedia, unde este suspectat de crime de natura sexuala. Ministerul britanic de Externe nu intentioneaza sa-i permita lui Assange sa paraseasca liber Regatul Unit, in ciuda presiunilor internationale.

Cu toate acestea, cabinetul de ministri britanic se teme ca ecuadorienii, care i-au acordat azil politic, vor incerca sa-l scoata pe australian din ambasada. In principiu, acestuia i s-ar putea oferi un vehicul cu numere de inmatriculare diplomatice sau statut de personal diplomatic, ori chiar ar putea fi scos in secret cu ajutorul unui container pentru corespondenta diplomatica, protejata de legislatia internationala, comenteaza luni presa din Albion.

Aceasta ultima metoda nu are insa garantia succesului, intrucat nimic nu ii impiedica pe britanici sa recurga la dispozitive de radiatie termica, care sa detecteze prezenta unui corp uman in valiza diplomatica, la un control de rutina. In 1984, in acest mod a fost dejucata tentativa de rapire a fostului ministru nigerian pentru transporturi Umaru Dikko, care fusese facut pachet si bagat in corespondenta diplomatica.