Acasă Multimedia Videogalerie Maramuresul, vedeta peste hotare! O britanica „a taiat rasuflarea” cu cele mai...

Maramuresul, vedeta peste hotare! O britanica „a taiat rasuflarea” cu cele mai frumoase cadre pitoresti! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Maramuresul a ajuns vedeta peste hotare, datorita celui mai important concurs de fotografie: World Press Photo, unde au fost prezentate cateva cadre pitoresti realizate de o britanica de origine azera.

Tanara a castigat un premiu important cu una dintre fotografiile de aici si a adus in atentia lumii satul romanesc si frumusetea lui fara seaman.

„Ai impresia ca ai cu tine o masina a timpului si te teleportezi in ere diferite, atunci cand ajungi in Maramures” spune autoarea Rena Effendi.

Fotografia in care apar cateva capite si, langa ele, maramureseni surprinsi la stransul fanului – a fost aleasa de juriu, dintre sute de poze, trimise din peste 45 de tari.

Ca sa surprinda aceasta clipa, Rena Effendi a venit in satul Breb, in vara lui 2012.

„Am dat pe google doua cuvinte : Transilvania si fan – si primul lucru care mi-a aparut la cautare a fost Maramures si m-am trezit acolo unde am si petrecut urmatoarele doua luni in documentare. Am fost impresionata de peisaje foarte mult, iti taie efectiv rasuflarea. Oamenii sunt foarte deschisi si usor de lucrat cu ei. Am petrecut ore intregi cu ei si nu i-a deranjat, m-au facut sa ma simt ca acasa.”

La randul lor, satenii din Breb au vazut fotografia castigatoare si isi amintesc foarte bine de tanara care i-a vizitat atunci. Spun ca n-au facut nimic special: s-au urcat pe claia de fan, fara sa stie ca gesturile lor simple, intr-o zi de munca la camp, vor impresiona pe cineva.

Rena i-a suprins pe sateni in ipostaze pline de viata: in gospodarii, spaland rufe in celebrele valtori din deal, sau la masa cu toti ai casei.

„Aeru’ i-a placut, sa vada cum munceste taranu traditional. I-a pacut mult. Si mancarea adevarata, nu E-uri si conservanti. Ne-o vizitat si canadieni, japonezi, din Suedia. Le place tuica si slanina noastra”, spune un satean.

Indragostita de aceste locuri, Rena vrea sa revina la vara in Maramures, cu un atelier de fotografie. Iar pozele facute de ea in satul romanesc au aparut deja in publicatii celebre precum New York Times sau the Huffington Post.

Sursa: stirileprotv.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos