Manastirea franciscana Maria Radna poarta hramul Maicii Domnului si, conform inscrisurilor, prima biserica a fost ridicata in 1520, dar lacasul a fost distrus de doua ori, sub ocupatia turceasca si de un incendiu. In biserica exista o icoana a Maicii Domnului, care nu a fost distrusa de turci si incendiu, motiv pentru care este considerata facatoare de minuni.

Dupa liturghia oficiata in sapte limbi, credinciosii au cautat in genunchi la radacinile copacilor din spatele lacasului „lacrimile Maicii Domnului”, plante despre care cred cu tarie ca vindeca bolile, pentru ca produc in mod natural mir. Din barani se spune ca sambata este si ziua in care Maica Domnului asculta rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii.

Pelerinajul romano-catolic de la Manastirea Radna este unul de traditie. Biserica, zidita in 1756 este de o rara frumusete si are un altar sculptat in marmura de Carrara. Sambata s-a dovedit prea mica pentru 10.000 de credinciosi, noteaza stirileprotv.

Dupa slujba, toata lumea se muta in spatele manastirii in cautarea „lacrimilor Maicii Domnului”. Se spune ca cei care tin acasa aceste bobite si beau apa in care sunt pastrate, se vindeca de boli.

Pelerin: “Ne chinuim sa gasim ca se spune ca numai cine are credinta gaseste, cine nu le cauta degeaba. Zice ca iti poarta noroc si e bine de purtat cu tine mereu. Nu am mai fost de cand am fost de varsta celui mic, de la Resita venim.”

Pelerin: “Zice ca sunt tamaduitoare, sunt bune pentru sanatate, pentru credinta in Dumnezeu, am auzit si noi ca pentru prima data cand venim aici. Am mai fost la Prislop, la sambata de sus, si e prima data cand venim aici.”

In acest an, manastirea a fost resfintita dupa un amplu proces de reabilitare. Banii, cheltuiti in jur de 10 milioane de euro, provin in mare parte din fonduri europene iar la ceremonia care a avut loc in urma cu 2 saptamani la Radna a fost prezent si un trimis al Papei Francisc, cardinalul Ioachim Meisner. In 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a conferit bisericii si titlul de basilica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.