Acasă Sanatate Mananci paine? Atunci TREBUIE sa citesti asta

Mananci paine? Atunci TREBUIE sa citesti asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Painea este considerata un aliment de baza pentru romani, insa de cele mai multe ori acest produs nu este mancat corect. Specialistul in nutritie Șerban Damian iti recomanda ce tip de paine este bine sa alegi si in ce cantitate, astfel incat sa nu te ingrasi.

Unii specialisti in nutritie sunt de acord cu includerea painii chiar si in timpul dietelor de slabire. Din punctul de vedere al dr. Serban Damian, ”painea nu ar trebui sa fie eliminata complet din alimentatia persoanelor care vor sa scada in greutate, ci doar redusa cantitativ, avand in vedere ca aduce un aport caloric important. Totusi este un aliment hranitor, care contine o cantitate utila de carbohidrati, fibre si vitamine, in special B-uri. Painea este gustoasa si satioasa, completeaza alimentele bogate in proteine (carne, lactate), dar si pe cele bogate in carbohidrati (legume, salate)”, spune medicul nutritionist pentru libertateapentrufemei.ro.

Mananca in functie de efort

Persoanele cu o activitate fizica intensa si de lunga durata pot sa manance chiar si o paine intreaga pe zi, fara sa existe niciun fel de problema in privinta cresterii greutatii. Insa pentru cei mai multi, care au o activitate destul de mica sau moderata, 1-2 felii de 30 grame la mesele principale este suficienta (cumuland 150-250 grame). In cazul celor care vor sa scada in greutate, portia este de o felie la mesele principale. Este recomandata cea din faina integrala.

Varianta sanatoasa

Painea adevarata se prepara din faina integrala, care contine toate componentele bobului de cereale, aducand astfel in organism fibre alimentare, vitamine (B1, B2, B6, E) si minerale (magneziu, fosfor, calciu si potasiu). Datorita continutului crescut de fibre ajuta la detoxifierea organismului, previne cancerul tubului digestiv, combate constipatia, colita, balonarea si ajuta la tratarea bolilor de piele. Prin continutul crescut de minerale si vitamine, are efecte pozitive in afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatii ischemice) si rol preventiv si de ameliorare in cazul diabetului zaharat.

Din pacate, este dificil de diferentiat produsul fabricat din faina neagra (integrala) si nu faina alba colorata. Totusi, e bine de stiut ca painea din faina integrala este mai densa si mai consistenta. Cea din faina alba colorata cu caramel, folosita de multi producatori din industria de panificatie, are o consistenta mai pufoasa, mai moale.

Principalele tipuri de paine din raft

Alba – este preparata din faina rafinata (alba), continand doar partea centrala a bobului de grau. Fiind mai saraca in fibre, este mai bine tolerata la nivel digestiv, dar si mai putin bogata in minerale si vitamine. Valoare calorica: 270 kcal/100 grame.

Cu tarate – este foarte bogata in vitamine tip B si o foarte buna sursa de fibre. Se recomanda alternarea ei cu alte tipuri de paine, mai ales pentru copii, deoarece asimilarea unor elemente importante (fier, magneziu, calciu) este ingreunata in cursul digestiei unui asemenea tip de paine. Valoare calorica: 230 kcal/100 grame.

Cu secara si seminte – este mai bogata in fibre decat painea alba, ceea ce duce la accelerarea tranzitului intestinal si o face una dintre solutiile naturale pentru combaterea constipatiei. Pe de alta parte, celuloza prezenta din plin in painea de secara o face mai greu de asimilat – de aceea se recomanda consumul alternat cu alte tipuri de paine. Valoare calorica: 230 kcal/100 grame.

Neagra – obtinuta din faina de grau din care s-a inlaturat o parte din tarate si contine 3,5% fibre. Valoare calorica: 218 kcal/100 grame.

De tip wassa – contine faina integrala, tarate, seminte, putin ulei. Este o sursa foarte buna de fibre si vitamine, insa are destule calorii. Valoare calorica: 280 kcal/100 grame.