Planeta pitica si inghetata Makemake de la marginea Sistemului Solar, nu are atmosfera globala, potrivit unei echipe internationale de astronomi.
Makemake (se pronunta „Makemake”, n.r.) a fost denumita astfel dupa un zeu al populatiei Rapanui de pe Insula Pastelui. Ea a fost descoperita in 2005 si recunoscuta oficial ca fiind o planeta pitica in 2008 de catre Uniunea astronomica internationala.
Dupa Eris si Pluto, Makemake este cel de-al treilea obiect – ca marime – aflat dincolo de Neptun. Ea pluteste pe o orbita aflata la o distanta de 7,8 miliarde de kilometri de Soare, aceasta fiind o orbita intermediara intre Pluto si Eris.
Pana in prezent, marimea ei si compozitia suprafetei sale pareau sa faca din aceasta planeta pitica un bun „candidat” pentru a retine o atmosfera asemanatoare invelisului gazos de pe Pluto.
Insa o serie de studii realizate de o echipa spaniola de la Institutul de Astrofizica din Grenada, coordonata de Jose Luis Ortiz, in colaborare cu cercetatorii de la Observatorul din Paris, au aratat faptul ca lucrurile nu stau deloc astfel.
Astronomii au profitat de o conjunctie celesta rara, dar calculata dinainte – ocultatia unei stele -, pentru a obtine noi informatii despre Makemake.
In noaptea de 23 aprilie 2011, Makemake a trecut prin fata unei stele de intensitate slaba din constelatia Parul Berenicei. Evenimentul a fost urmarit de 16 telescoape din America de Sud. Sapte dintre ele au urmarit disparitia, timp de peste un minut, a luminii emise de acea stea din fundal.
„Pentru prima data, mari instrumente astronomice – Very Large Telescope / VLT (Paranal) si New Technology Telescope/ NTT (La Silla) din Observatorul Austral al ESO din Chile – au putut sa observe fenomenul”, se afirma intr-un comunicat emis de Observatorul din Paris.
Masuratorile inregistrate cu acea ocazie au furnizat o valoare precisa a marimii planetei pitice Makemake: ea corespunde unui corp de forma usor alungita, cu un diametru de circa 1.500 kilometri.
Cu o putere de reflexie medie (albedo, stralucire a luminii solare) de 77%, Makemake reflecta mai multe raze solare decat Pluto (52%), dar mai putine decat Eris (96%). Prin comparatie, zapada proaspata are un albedo de 80%.