Acasă Stirile zilei Maia Sandu dezvaluie ce drum au luat banii din Romania pentru Republica...

Maia Sandu dezvaluie ce drum au luat banii din Romania pentru Republica Moldova!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Sprijinul cetatenilor pentru integrarea europeana depinde intr-o anumita masura de calitatea guvernelor care se declara proeuropene. O parte din electorat nu intelege de ce partenerii nostri europeni nu au impus conditii care sa previna cresterea coruptiei si deteriorarea standardelor de viata. Ei asociaza aceste esecuri cu modelul de dezvoltare european, si nu cu politicienii moldoveni care au discreditat modelul”, explica Maia Sandu, intr-un interviu acorat pentru Ziarul de Iasi, cum a fost posibil succesul lui Dodon in alegerile prezidentiale.

Sprijinul cetatenilor pentru integrarea europeana depinde intr-o anumita masura de calitatea guvernelor care se declara proeuropene. Acest sprijin a fost cel mai inalt acum cativa ani, dar s-a micsorat simtitor din cauza coruptiei si guvernarii proaste. O parte din electorat nu intelege de ce partenerii nostri europeni nu au impus conditii care sa previna cresterea coruptiei si deteriorarea standardelor de viata. Ei asociaza aceste esecuri cu modelul de dezvoltare european, si nu cu politicienii moldoveni care au discreditat modelul. Propaganda ruseasca a speculat abil aceste nereusite, si are un mare rol in formarea perceptiilor gresite despre UE.

– Asta l-a facut castigator de Dodon?

– Dodon nu ar fi castigat alegerile daca nu era ajutat de Plahotniuc, oligarhul care controleaza majoritatea parlamentara „proeuropeana”, omul care si-a subordonat toate institutiile statului, de la procuratura la primarii, si care este partenerul PSD din Romania in Republica Moldova. Televiziunile controlate de Plahotniuc, care, nu intamplator, retransmit canalele propagandistice de la Kremlin, au difuzat in campanie falsuri inventate de Dodon despre migranti sirieni care ar fi venit in numar mare in Republica Moldova daca eu castigam alegerile. Chiar daca public au declarat ca sprijina un candidat pro-european, in realitate, Plahotniuc si Partidul Democrat, pe care il conduce, au sprijinit candidatul Kremlinului, pentru ca le convine situatia in care pot santaja Occidentul cu faptul ca rusii sunt tot mai aproape si guvernarea lor „proeuropeana” trebuie sustinuta in ciuda faptului ca e profund corupta si totalmente antidemocratica. Un presedinte autentic proeuropean le-ar fi stricat aceasta strategie si i-ar fi deligitimat.

Ce se intampla concret cu imprumutul de 150 milioane de euro din partea Romaniei? Este adevarat ca o parte din acesti bani sunt folositi in alte scopuri decat cele stabilite, mai precis in acoperirea unor gauri bugetare?

Acesti bani au fost oferiti pentru sprijin bugetar, guvernul avand libertatea sa aleaga pentru ce ii cheltuie. in cazul ajutoarelor oferite pentru proiecte concrete, e mai usor sa urmarim cum au fost folositi banii. De exemplu, in cazul donatiei pentru renovarea gradinitelor, stim exact cati bani si in ce localitate au fost alocati. Chiar daca si in acest caz PD a alocat bani doar pentru localitatile in care are primari. in cazul sprijinului bugetar, e greu sa spunem cu certitudine daca acesti bani sunt folositi in interesul tarii sau in interesul unor grupuri de interese. Lipsa de transparenta si gradul inalt de coruptie diminueaza semnificativ credibilitatea guvernului. Sfatul nostru pentru Romania si alti parteneri de dezvoltare este sa ofere sprijin la nivel local, pentru comunitati, prin proiecte investitionale pentru ca de bani sa beneficieze cetatenii Republicii Moldova si nu guvernantii corupti, arata ziaruldeiasi