Acasă Stirile zilei Adevarul despre seful Curtii Constitutionale! Valer Dorneanu si Florin Iordache faceau in...

Adevarul despre seful Curtii Constitutionale! Valer Dorneanu si Florin Iordache faceau in urma cu 10 ani legi pentru baronii locali!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, intra din nou in atentia publica. Fost deputat PSD de Iasi cu doua mandate, el a fost si presedinte al Camerei Deputatilor intre 2000 si 2004. In 2010, el a fost investit ca Avocat al Poporului iar trei ani mai târziu a demisionat pentru a deveni judecator la CCR. Anul trecut a devenit presedintele Curtii.

In urma cu zece ani, Valer Dorneanu, la acea vreme deputat din partea PSD, propunea impreuna cu Florin Iordache si Tudor Mohora mai multe modificari la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a celor conexe acestora. Era vorba despre dezincriminarea faptelor privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subventiilor de la bugetul de stat, a relatat presa la acea vreme.

Legea modificata a fost trimisa spre promulgare, dar presedintele Traian Basescu a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Legea a trecut insa de Senat si a fost publicata in Monitorul Oficial din 29 martie 2007, scrie Digi24.

Astfel, Legea nr. 78/2000 se modifica si avea urmatorul cuprins: „b) acordarea de subventii cu incalcarea legii, neurmarirea, conform legii, a destinatiilor subventiilor; c) utilizarea subventiilor in alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum si utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.”

Pedeapsa pentru aceste fapte era incadrata de la 5 la 15 ani de inchisoare.

Presa scria ca printre beneficiarii modificarii acestei legi se aflau mai multi baroni locali ai PSD, printre care Dumitru Sechelariu, Gheorghe Savu, Liviu Dragnea, Gavril Mârza, Bebe Ivanovici sau Nicusor Constantinescu. Toti acestia erau cercetati la acea vreme pentru deturnare de fonduri.

Un alt beneficiar era Marian Oprisan, trimis in judecata, cu un an inainte, de catre DNA pentru deturnare de fonduri. DNA il acuza ca a cauzat un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Mai exact, Consiliul Judetean Vrancea a primit in anul 2004 aproape doua milioane de dolari pentru pietruirea drumurilor comunale. Fondurile au fost virate de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului dintr-un credit extern de 50 milioane dolari. Ministerul era condus la acea vreme de deputatul de Vrancea Miron Mitrea, caruia Oprisan ii spunea „fratele Miron”. Procurorii DNA au stabilit ca Oprisan si ceilalti acuzati se fac vinovati de un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Presa mai relata atunci ca prejudiciul total retinut in sarcina celor enumerati mai sus se ridica la peste 20 milioane de lei.

Statisticile DNA din perioada 2003-2005 arata ca au fost descoperite 337 infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate si alte 121 infractiuni la regimul de creditare, vârful de sarcina fiind in anul 2004, când s-au inregistrat 230 de asemenea infractiuni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos