Lumea trebuie sa se pregateasca pentru a face fata unui posibil atac terorist cibernetic cu consecinte catastrofice, avertizeaza Kaspersky, patronul companiei de securitate informatica rusesti Kaspersky Lab, relateaza marti agentia EFE.

„Poate fi vorba despre atacuri asupra matricei Sistemului Interconectat al unei tari, care sa paralizeze sistemele de control ale traficului aerian sau sa vizeze centralele nucleare; este doar o chestiune de timp”, a subliniat Kaspersky intr-un interviu acordat agentiei spaniole de presa.

In ultimii ani a crescut numarul acestui nou tip de atacuri, ce pot fi conduse atat de grupari teroriste, cat si de organizatii mafiote sau alte grupari infractionale, astfel ca la nivel international se impune o sporire a masurilor de securitate cibernetica, a indicat expertul rus in interviul acordat in timpul unei reuniuni a analistilor de securitate cibernetica din America Latina, organizata de compania sa in Chile, relateaza Agerpres.

El a amintit atacul cibernetic rusesc executat in anul 2007 asupra Estoniei ca represalii pentru mutarea unui monument al soldatilor sovietici, cel american din anul 2010 impotriva instalatiilor nucleare iraniene, precum si recentul atac foarte sofisticat asupra retelei de calculatoare a Bundestagului (parlamentul german), acesta din urma provenind cel mai probabil tot din Rusia.

Kaspersky a sesizat ca marea problema a multor state este ca abia acum incearca sa inteleaga acest fenomen, unele neavand nici macar structuri specializate de aparare cibernetica. Exista de asemenea diferente notabile in ceea ce priveste disponibilitatea serviciilor oferite de specialistii bine pregatiti in razboiul cibernetic. Guvernele sunt in general reticente sa angajeze straini care ar putea avea acces la informatiile lor confidentiale, astfel ca statele se bazeaza de cele mai multe ori exclusiv pe resursele umane interne. Drept urmare, el a sugerat elaborarea de politici si standarde de securitatea cibernetica la nivel international, demers in care societatile din domeniu trebuie sa coopereze cu guvernele.

Expertul rus a vorbit si despre posibilitatea ca ‘arma cibernetica’ sa fie folosita in unele conflicte minore dintre state, dar considera foarte putin probabil un ‘razboi cibernetic mondial’, care daca totusi ar izbucni ar avea consecinte ‘dezastruoase’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.