Acasă Stirile zilei Bani Magazinele vor fi obligate sa devina bancomate. Cu cati bani cash poti...

Magazinele vor fi obligate sa devina bancomate. Cu cati bani cash poti pleca de la supermarket

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un proiect de lege aflat in dezbatere la Camera Deputatilor ar putea transforma magazinele in bancomate pentru romanii care face cumparaturile cu cardul.

Sistemul functioneaza deja in tarile europene si are rolul de a-l scuti pe titularul unui card de alergatura dupa un ATM atunci cand are nevoie de numerar. Cautarea unui bancomat si statul la coada pentru a scoate bani nu vor mai constitui o bataie de cap pentru romani. Deputatii au decis sa implementeze un sistem care functioneaza de ani buni in Uniunea Europeana, prin care comerciantii care accepta plata cu cardul vor fi obligati, la solicitarea cumparatorului, sa acorde si sume de bani din casele de marcat, scrie ziarulring.

„Avansurile in numerar date de comercianti in combinatie cu plata bunurilor sau a serviciilor achizitionate reprezinta o practica uzuala in tarile in care sistemele moderne de plata au fost introduse de cateva decenii, terminalele de plata (POS-urile) avand si functie de bancomat pentru clienti. Aceasta constituie o facilitate apreciata in mod deosebit de utilizatorii de carduri, scutindu-i de drumuri suplimentare pana la un ATM in cazul in care au nevoie de numerar. O situatie paradoxala se poate intalni in multe localitati rurale sau urbane mici din Romania, unde, din ratiuni economice, bancile refuza sa amplaseze terminale ATM”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Deputatul Andras Levente Mate, unul dintre semnatarii proiectului legislativ, arata ca plata comisionului de retragere numerar de la comerciant, in cazul in care banca il percepe, va fi suportata de clientul care-l cere. „In cazul in care ma duc si platesc cu cardul in magazin si mai am nevoie de 50 sau de 100 de lei, pe langa plata pe care o efectuez, voi face o plata in plus, iar diferenta faţa de pretul pe care trebuie sa-l achit o pot primi din partea magazinului. In foarte multe localitati, mai ales in comune, exista posibilitatea de a plati cu cardul, dar nu exista ATM ca sa scoti bani.

Comerciantii nu vor avea probleme pentru ca vor incasa automat, direct in contul lor, banii de pe card, pentru ca cel care cumpara nu plateşte 50 de lei, contravaloarea marfii, ci 100 de lei, ca sa poata lua cash diferenta de bani. Totodata, comisionul de retragere a banilor va fi suportat de cumparatorul care solicita suma respectiva. Sunt banci care nu percep comisioane, dar sunt si banci care le cer. Va fi nevoie totusi ca bancile sa modifice softurile pentru a diferentia plata cumparaturilor de operatiunea de retragere numerar de la comerciant”, ne-a declarat deputatul Andras Levente Mate.

300 de lei este limita maxima de bani cash pe care o pot da comerciantii

„Comerciantul se transforma in banca”. Maria Muntean, secretar executiv al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii (ANCMM), sustine ca reglementarea va pune in dificultate magazinele. „Chiar daca exista o limita de 300 de lei, este posibil sa vina 10 oameni sa ceara suma si tu sa nu ai atatia bani in casa. Mi se pare o absurditate, practic il transformi pe comerciant in banca. Pe mine nu ma intereseaza ce vor face supermarketurile, pot sa dea cati bani vor, dar ce fac comerciantii mici si mijlocii? De unde sa aiba ei bani cash in casa de marcat, ca ei trebuie sa-si plateasca furnizorii?”, a afirmat Maria Muntean.